Njemački će div na 20 farmi uzgojiti svinja kao cijela Srbija

Autor: Sergej Novosel Vučković , 25. listopad 2016. u 15:12
S farmi njemačkih vlasnika išlo bi po 65.000 tovljenika/PIXSELL

Odličan urod kukuruza opet otvara temu o dolasku tvrtke koja bi uložila 400 milijuna eura i godišnje uzgojila čak tri milijuna svinja.

Ovogodišnji urod kukuruza u Srbiji bit će, prema svim pokazateljima s većine od oko milijun zasijanih hektara, za 10 posto bolji nego 2014. bit će ga više od 8 milijuna tona. Ta je godina dosad bila rekordna, a potvrde li se sadašnje dobre procjene i nakon berbe, u zemlji će, pišu Večernje novosti, biti dosta kukuruza za izvoz, obzirom na to da su potrebe ovdašnje industrije i poljoprivrednika oko 4,5 milijuna tona.

 

20milijuna

eura vrijednost ulaganja u svaku od farmi svinja koje bi razvio Tönnies

Premda ratari, unatoč odličnom urodu i solidnoj kvaliteti, opet neće biti zadovoljni otkupnom cijenom od 14 i 15 dinara po kilogramu, ne bi se trebali buniti proizvođači svinja, kojima je jedna od glavnih sirovina za hranidbu upravo kukuruz. U svjetlu toga aktualizirana je i priča o dolasku njemačkog proizvođača Tönniesa, jednog od najvećih uzgajivača i mesoprerađivača u najjačem europskom gospodarstvu. Ova obiteljska tvrtka još je krajem 2014. sa srpskom vladom potpisala memorandum o razumijevanju, s najavom da će diljem Srbije graditi 20 farmi za tov svinja, svakom vrijednom 20 milijuna eura i kapacitetom od 2500 krmača i 65.000 tovljenika.

Nedavno su posjetili novosadsku mesnu industriju Matijević (oko 1670 radnika), pohvalivši Matijeviće kao jedinu srpsku mesnu tvornicu "koja po veličini, higijeni i načinu rada može parirati njemačkima".  Očekivalo se da će Tönnies dosad obaviti posao i kupiti Matijevića, što bi bio pravi ulazak na tržište, no od toga još nema ništa. Mediji se stoga zanimaju za tijek pregovora i strahuju da štogod nije zapelo s njemačkim "simpatijama" prema ulaganju u Srbiju, a za koje se jako zalagao i premijer Aleksandar Vučić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nije bio detaljan. "Još nisu završeni tehnički razgovori, ne znamo hoće li ugovor biti potpisan i koliko će biti vrijedna ta investicija", kazao je Nedimović, obrazloživši da nije točno "da Nijemci dolaze sutra". Tönnies bi u Srbiji proizveo oko tri milijuna svinja, koliko se sad proizvede u cijeloj zemlji. Srbija još uveze desetinu te količine, a jak ino-partner joj treba, jer, kaže ministar, "nemamo dovoljno prasica i genetskog materijala".      

Za Daleki istok

Janjetina i govedina u Kinu
Tri proizvođača iz Srbije, od toga dva iz Vojvodine, osigurale su certifikat za izvoz janjetine i govedine u Kinu, objavio je ministar poljoprivrede Nedimović. S Kinom se pregovara i o certifikatu za izvoz mlijeka i dijelova svinjskog mesa i drugih proizvoda, prenose srpski mediji, citirajući Nedimovića koji poručuje da "nam je tržište najvažnije, ali da moramo plasirati robu kako bismo imali perspektivu."

Komentirajte prvi

New Report

Close