Njemački će div na 20 farmi uzgojiti svinja kao cijela Srbija

S farmi njemačkih vlasnika išlo bi po 65.000 tovljenika/PIXSELL S farmi njemačkih vlasnika išlo bi po 65.000 tovljenika/PIXSELL

Odličan urod kukuruza opet otvara temu o dolasku tvrtke koja bi uložila 400 milijuna eura i godišnje uzgojila čak tri milijuna svinja.

Ovogodišnji urod kukuruza u Srbiji bit će, prema svim pokazateljima s većine od oko milijun zasijanih hektara, za 10 posto bolji nego 2014. bit će ga više od 8 milijuna tona. Ta je godina dosad bila rekordna, a potvrde li se sadašnje dobre procjene i nakon berbe, u zemlji će, pišu Večernje novosti, biti dosta kukuruza za izvoz, obzirom na to da su potrebe ovdašnje industrije i poljoprivrednika oko 4,5 milijuna tona.

 

20milijuna

eura vrijednost ulaganja u svaku od farmi svinja koje bi razvio Tönnies

Premda ratari, unatoč odličnom urodu i solidnoj kvaliteti, opet neće biti zadovoljni otkupnom cijenom od 14 i 15 dinara po kilogramu, ne bi se trebali buniti proizvođači svinja, kojima je jedna od glavnih sirovina za hranidbu upravo kukuruz. U svjetlu toga aktualizirana je i priča o dolasku njemačkog proizvođača Tönniesa, jednog od najvećih uzgajivača i mesoprerađivača u najjačem europskom gospodarstvu. Ova obiteljska tvrtka još je krajem 2014. sa srpskom vladom potpisala memorandum o razumijevanju, s najavom da će diljem Srbije graditi 20 farmi za tov svinja, svakom vrijednom 20 milijuna eura i kapacitetom od 2500 krmača i 65.000 tovljenika.

Nedavno su posjetili novosadsku mesnu industriju Matijević (oko 1670 radnika), pohvalivši Matijeviće kao jedinu srpsku mesnu tvornicu "koja po veličini, higijeni i načinu rada može parirati njemačkima".  Očekivalo se da će Tönnies dosad obaviti posao i kupiti Matijevića, što bi bio pravi ulazak na tržište, no od toga još nema ništa. Mediji se stoga zanimaju za tijek pregovora i strahuju da štogod nije zapelo s njemačkim "simpatijama" prema ulaganju u Srbiju, a za koje se jako zalagao i premijer Aleksandar Vučić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nije bio detaljan. "Još nisu završeni tehnički razgovori, ne znamo hoće li ugovor biti potpisan i koliko će biti vrijedna ta investicija", kazao je Nedimović, obrazloživši da nije točno "da Nijemci dolaze sutra". Tönnies bi u Srbiji proizveo oko tri milijuna svinja, koliko se sad proizvede u cijeloj zemlji. Srbija još uveze desetinu te količine, a jak ino-partner joj treba, jer, kaže ministar, "nemamo dovoljno prasica i genetskog materijala".      

Za Daleki istok

Janjetina i govedina u Kinu
Tri proizvođača iz Srbije, od toga dva iz Vojvodine, osigurale su certifikat za izvoz janjetine i govedine u Kinu, objavio je ministar poljoprivrede Nedimović. S Kinom se pregovara i o certifikatu za izvoz mlijeka i dijelova svinjskog mesa i drugih proizvoda, prenose srpski mediji, citirajući Nedimovića koji poručuje da "nam je tržište najvažnije, ali da moramo plasirati robu kako bismo imali perspektivu."

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve