Njemački automobilski div osnovao tvrtku za električne baterije

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Europske vlade žele potaknuti domaću industriju baterija kako bi postali konkurentni azijskim igračima poput BYD-a, CATL-a, Samsunga i LG Chema, koji imaju dominantne pozicije.

Njemački proizvođač automobila BMW osnovao je tvrtku za reciklažu baterija automobila s belgijskom tvrtkom za materijale i reciklažu Umicore te Northvoltom, tvrtkom koja gradi tvornicu baterija u Švedskoj.

Cilje te tvrtke je dizajniranje i komercijalizacija „zatvorenog životnog ciklusa“ kako bi omogućio baterijama drugi život prije recikliranja sirovina, priopćili su iz tvrtke.

Europske vlade žele potaknuti domaću industriju baterija kako bi postali konkurentni azijskim igračima poput BYD-a, CATL-a, Samsunga i LG Chema, koji imaju dominantne pozicije.

BMW, koji ima ugovore o nabavi sa Samsungom i CATL-om, priopćio je kako bi ubuduće mogao proizvoditi baterije u Northvoltu, ali i kako je prerano potpisati ikakav ugovor s tvrtkom koja gradi pogon za proizvodnju 32 gigawatt sata (GWh) kapaciteta baterije na godinu do 2023.

„Imamo ovaj konzorcij jer vidimo veliki potencijal i Northvolt bi mogao biti još jedan dobavljač baterija za nas“, rekao je glasnogovornik BMW-a Niklas Drechsler nakon što je najavio osnivanje reciklažne tvrtke.

Rekao je da Northvolt mora „izgraditi i povećati proizvodnju svojih baterija“ prije nego što se potpiše bilo kakav ugovor o nabavi.

Northvolt, koji ove godine treba sakupiti između 1,2 i 1,5 milijardi eura kapitala za izgradnju početnih 8 GWh kapaciteta, priopćio je kako želi produbiti svoj odnos s BMW-om.

„Nadamo se da je ovo prvi korak u dugom partnerstvu“, izjavio je glasnogovornik Northvolta Jesper Wigardt, dodavši kako se Northvolt prijavio kod jednog od njihovih postojećih financijera, Europske investicijske banke, za zajam od 400 milijuna eura.

U reciklažnu tvrtku s Northvoltom i Umicoreom, BMW je uložio početni kapital, no nije objavio iznos tog ulaganja. Priopćio je, međutim, da će pružiti svoju ekspertizu u razvoju baterija.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!