Njemačke tvrtke vabe radnike i putovanjima

Autor: Tomislav Pili , 28. ožujak 2018. u 07:58
Poslodavci počeli nuditi neuobičajene poticaje poput putovanja/Thinkstock

Rast najvećeg europskog gospodarstva rezultirao je s 1,2 milijuna nepopunjenih radnih mjesta što je grad veličine Münchena.

Turistička putovanja u inozemstvo, karte za nogometne utakmice, besplatno stanovanje, pa čak i plate sa kobasicama i šunkom – sve su to počele nuditi njemačke tvrtke samo da privuku radnike.

Kako navodi Bloomberg, uslijed rekordno niske nezaposlenosti, kompanije u najvećem europskom gospodarstvu i pomalo neuobičajenim poticajima pokušavaju popuniti radna mjesta, kako s domaćim, tako i sa stranim radnicima.

Koče proizvodnju
U Njemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,2 milijuna radnih mjesta što je grad veličine Münchena. Prema podacima saveznog statističkog ureda Destatisa, u siječnju ove godine stopa nezaposlenosti spustila se na svega 3,6 posto, što je nezabilježeno u njemačkoj povijesti. Proizvodne i građevinske tvrtke te sektor zdravstvene skrbi najviše imaju problema s pronalaženjem radnika.

 

2,2 posto

porastao je njemački BDP prošle godine

Štoviše, svaka četvrta njemačka tvrtka mora "prikočiti" proizvodnju zbog nedostatka radne snage. "Zapošljavanje je golem problem – to nam je zajedničko s kompanijama širom zemlje", ističe za Bloomberg Maren Kroll, direktorica ljudskih resursa u njemačkoj podružnici američkog proizvođača brijaćih aparata Harry's. Amerikanci su tu tvornicu u Eisfeldu – tri sata vožnje udaljenom od Frankfurta – kupili prije četiri godine, a zapošljavaju 550 radnika. Tvornica traži još 40 radnika. Kako bi privukli nove zaposlenike, u "njemačkom Harry'su" nude plaćanje dijela troškova za topli obrok, tečajeve engleskog jezika, podjelu dionica radnicima, pa čak i putovanja u New York.

"Talentirane zaposlenike teško je naći, stoga moramo stvoriti uvjete koji su atraktivni", pojašnjava Maren Kroll. Proizvodni kapaciteti prenapregnuti su i u tvrtki Burger s jugozapada Njemačke, kaže Silke Burger, jedna od četiri suvlasnika. Ta kompanija čiji su klijenti Porsche i BMW problem nedostatka radne snage rješava integracijom imigranata kroz program Burger Care. Uz plaćanje tečajeva njemačkog, strani radnici žive u stanovima koje je unajmila tvrtka, a prvi dani u novoj sredini radnicima se olakšava asistencijom tvrtke u "sređivanju" birokratske procedure.

K tome, svaki novi zaposlenik za dobrodošlicu dobije paket s lokalnim suhomesnatim specijalitetima. Briga za zaposlenike u Burgeru tu ne prestaje – tvrtka redovito organizira planinarenja, odlaske na skijanje i nogometne utakmice.  "Tvrtka čini mnogo da se osjećamo dobrodošlima", kaže 42-godišnji poljski tokar Dariusz Foerster koji je u Njemačku preselio i obitelj. "Posao je isti kao i u tvrtki u Poljskoj gdje sam radio, ali je plaća mnogo bolja", dodaje Foerster. Naime, početna plaća u Burgeru bila je tri puta veća.

 

Kroll

Talentirane radnike teško je naći, moramo stvoriti atraktivne uvjete.

Umjereni sindikati
Zanimljivo je da plaće u Njemačkoj, unatoč tolikom nedostatku radne snage, nisu pretjerano rasle proteklih godina. Štoviše, u posljednjih pet godina uvećane su za 13 posto. Nekoliko je razloga za taj fenomen. Prvi i najbitniji je umjeren stav sindikata prema tom pitanju. Naime, sindikati su ublažili pritisak na poslodavce u pogledu povećanja plaća kako bi im izašli u susret u povećanju konkurentnosti u globalnoj utakmici. Drugi je razlog što su sindikati stavili više naglasak na povećanje slobodnog vremena umjesto na povišice.

Podsjetimo, nedavno je sindikat IG Metall u pregovorima s poslodavcima prihvatio manje povišice, ali uz mogućnost da radnicima imaju pravo na dopust radi brige o obitelji. "Čak i sa tako niskom nezaposlenošću, ne očekujem da će plaće snažno rasti. Na njemačkom tržištu rada već je dugo teško naći radnike", ocjenjuje Jamie Murray, glavni ekonomist za Europu u Bloomberg Economicsu. U narednim godina nedostatak radne snage postat će još osjetniji. Nakon što je gospodarstvo prošle godine poraslo 2,2 posto, Bundesbanka je upozorila da će skok umirovljenja i sporije doseljavanje zbog rasta plaća na istoku Europe pogoršati uvjete na tržištu rada. Postoji mogućnost da se u budućnosti dio proizvoda više neće proizvoditi u Njemačkoj, upozoravaju stručnjaci.  

Komentirajte prvi

New Report

Close