Njemačke tvrtke odlično zarađuju na izbjeglicama

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 15. listopad 2015. u 22:01
Slobodnih smještajnih kontejnera nema u Europi, a problem ne olakšavaju niti napadi na izbjeglička naselja/PD/REUTERS

Njemačka tvrtka European Homecare 2013. godine zabilježila je rast prihoda od čak 80 posto, na 16,7 milijuna eura.

Izbjeglice se upućuju u njemačke gradove gdje bi trebali dobiti smještaj – ali prostor za njih tek treba naći. To je odlična poslovna prilika i za privatne tvrtke koje nemaju problema sa zaradom na tuđoj nevolji. "Od deset upita trenutno moramo odbiti njih devet, jer jednostavno nemamo kapaciteta da ih ispunimo", kaže za Detsche Welle Klaus Kocks.

On je glasnogovornik tvrtke European Homecare, tvrtke specijalizirane za zbrinjavanje izbjeglica. Ta tvrtka ima oko 900 zaposlenih i zbrinjava oko 15 tisuća izbjeglica u cijeloj Njemačkoj smještajem i osiguranjem redovnih obroka.

Nema vremena za natječaj
European Homecare jedna je od najvećih tvrtki te vrste pa s obzirom na velik broj izbjeglica za koje skrbe mogu i spuštati nabavne cijene. Ali trenutno su njihovi izvori presušili jer je i potražnja golema. Prije svega se to tiče osoblja, ali i tržišta mobilnih stambenih jedinica: "U čitavoj Europi ne možete više dobiti nijedan jedini kontejner", žali se Kocks.Njemačka vlada računa s oko 800 tisuća izbjeglica kojima se ove godine treba naći smještaj i skrb, drugi izvori tvrde da će ih doći i više. Za tvrtke i poduzetnike koji se bave takvim socijalnim slučajevima ova je situacija je pravi zlatni rudnik. Njemačka vlada namjerava za izbjeglice izdvojiti oko šest milijardi eura za ovu i iduću godinu i mnogo ih je koji žele dobiti dio tog kolača. Ipak, Kocks iz European Homecarea tvrdi kako golema potražnja ne utječe na rast cijene za zbrinjavanje: "Sve su to javni natječaji i samo najpovoljnija ponuda dobiva posao.

"Bernd Mesovic pak tvrdi nešto posve drugo. On je djelatnik humanitarne organizacije Pro Asyl i kaže da mnoge općine zato što su im izbjeglice već došle na vrata, jednostavno nemaju vremena za zakonske procedure raspisivanja natječaja. "Trenutno smo s onu stranu bilo kakvih standarda i procedura", žali se Mesovic.A pri tome su tvrtke i privatni poduzetnici oni koji diktiraju igru, gradovi i općine moraju trpjeti i – plaćati što se traži. "Primjećujemo da se špekulira s nedostacima, a tu onda dolazi i sve duže čekanje da se skrb osigura i sve veće cijene, na primjer za iznajmljivanje kontejnera", objašnjava djelatnik udruge Pro Asyl.Primjer te nestašice se vidi u gradu Hammu na zapadu Njemačke. Ondje je poslano 1000 izbjeglica koje sad treba zbrinuti, zajedno s oko 550 osoba koje se tamo već nalaze. Markus Kreuz se brine za blagajnu grada Hamma i računa da će za svakog od njih potrošiti 1200 do 1300 eura mjesečno.

Vlada u Berlinu obećala je lokalnim samoupravama da će im mjesečno po izbjeglici za dati 675 eura. Za ostalo se treba pobrinuti grad. No od novca iz Berlina nema traga. "Ne znamo koliko ćemo novca doista dobiti niti kada će biti isplaćen", tuži se Kreuz.Zato je u Hammu izvanredno stanje posebno kada je riječ o smještaju. Kreuz svjedoči kako ima onih koji žele iskoristiti situaciju i potpuno neupotrebljiv stambeni prostor gradu iznajmiti po cijeni kao da je riječ o vili. Javio se i jedan investicijski fond koji je u proteklim godinama pokupovao određen broj stambenih prostora u Hammu, ali čak i komunikacija s tim vlasnikom je komplicirana. Naime sjedište tog fonda je tek poštanski sandučić u poreznoj oazi na Kajmanskom otočju. "Na sreću do sad nismo morali posezati i za takvim ponudama", rekao je Kreuz za Deutsche Welle.

Gradovi bez izbora
Gradonačelnik Essena Reinhard Paß pak se žali kako "broj izbjeglica trenutno toliko brzo raste da možemo pronalaziti samo veoma brza rješenja za smještaj tih ljudi." Usto, dolazi zima, a mnoge izbjeglice su smještene u šatorska naselja i prostore koji nemaju grijanja, i treba ih preseliti u primjerenije prostore, kakve gradovi često jednostavno nemaju dovoljno. Tako se i Essen, prema pisanju lista Süddeutsche Zeitunga, obratio tvrtki European Homecare i sad taj grad praktično ovisi o milosti i nemilosti te tvrtke. "A oni odlično znaju da mi nemamo drugog izbora nego raditi s njima", citira list jednog gradskog službenika koji želi ostati anoniman.Homecare još 2013. zabilježio porast svog prometa za čak 80% na  16,7 milijuna eura – a za godine prave navale izbjeglica poslovni podaci još nisu ni objavljeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close