Njemačke tvrtke boje se uložiti 138 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 15. ožujak 2017. u 13:00
Foto: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa /DPA/PIXSELL

Male i srednje kompanije usmjerene su na svega nekoliko tržišta, pa ih snažno pogađa pogoršanje političke ili ekonomske situacije.

Britanski izlazak iz Europske unije, američke najave zaoštrene trgovinske politike, sankcije Rusiji i kapitalne kontrole u Kini nagnale su njemačke obiteljske tvrtke da ponovno razmisle o svojim investicijskim planovima u inozemstvu. Kombinacija političkih i ekonomskih nesigurnosti koje su se pojavile u posljednjih godinu dana sve više predstavlja izazov za "Mittelstand" tvrtke, odnosno male i srednje kompanije.

Zavidan potencijal
Kako piše Wall Street Journal, radi se o kompanijama koje su kralježnica njemačkog gospodarstva, a imaju i zavidan investicijski potencijal.  Prema podacima Bundesbanke, tvrtke s manje od 500 milijuna eura godišnjih prihoda uložile su 2014. širom svijeta 138,3 milijarde eura. To je gotovo 13 posto ukupnih inozemnih investicija njemačkih kompanija. Međutim, trenutna situacija u svijetu baš i nije naklonjena investicijama manjih kompanija. Jedna takva tvrtka je Krones koja proizvodi strojeve za punjenje boca i pakiranje. Krones je u iduće dvije godine trebao uložiti 20 milijuna eura u Kinu, SAD i subsaharsku Afriku. No, investicijski plan sada je na čekanju. "Tvrtke poput nas uvijek teško donose odluke o inozemnim investicijama.

 

Deutsch

Pitanje je koliko su investicije malih kompanija u ovom trenutku održive.

U vremenima poput ovih, to je još više slučaj", ističe Klaus Gerlach, direktor međunarodnih operacija u Kronesu. U proizvođaču kombajna Grimme Landmaschinenfabrik također su oprezni spram budućih investicija u svom dvogodišnjem investicijskom planu. Pokretanje male tvornice u Indiji i dalje je pod znakom pitanja, otkriva Sebastian Talg, direktor marketinga i prodaje. Grimme ima podružnice u Americi, Britaniji, Rusiji i Turskoj, a trenutno gradi i tvornicu u Kini vrijednu 15 milijuna eura što je poprilična investicija za tu tvrtku. Rusko tržište, nekad vrlo lukrativno za njemačke male i srednje kompanije, sada je tek sjena nakon što je Europska unija uvela Rusiji sankcije zbog aneksije poluotoka Krim. Pogoršanje se bilježi i na turskom tržištu nakon pokušaja vojnog udara u srpnju prošle godine.  "Ekonomske i političke nesigurnosti pogoršavaju nastavak inozemnih investicija, posebno za male i srednje kompanije", ističe Klaus Günter Deutsch, voditelj istraživanja u glavnoj industrijskoj udruzi, Bundesverband der Deutschen Industrie.  

Veliki i dalje investiraju
Razlog je u tome što su male tvrtke u pravilu usmjerene na nekoliko inozemnih tržišta, dok velike kompanije posluju doslovno globalno. Kako ocjenjuje Klaus Günter Deutsch, iz tog je razloga upitno koliko su inozemne investicije malih kompanija u ovom trenutku održive.  S druge pak strane, velike kompanije poput Volkswagena, Siemensa ili BMW-a ističu kako ne vide razloga za suspendiranje ili značajnije mijenjanje svojih investicijskih planova.

Slično vrijedi i za nešto manje kompanije koje ipak prelaze opseg srednjih kompanija. Tako metaloprerađivačka kompanija Hugo Kern und Liebers s godišnjim prihodima od 700 milijuna eura namjerava u potpunosti realizirati investicijski plan za 2017. godinu. Od ukupno 54 tvornice, Kern-Liebers ima 35 pogona izvan Njemačke. Kompanija godišnje ulaže šest do sedam posto godišnjih prihoda, a inozemne investicije čine većinu Nova tvornica u Češkoj bit će otvorena u svibnju, a u srpnju se očekuje otvaranje tvornice u Kini. Kern-Lieber posluje i u Meksiku, opskrbljujući dijelovima tamošnje proizvođače automobila. "Rizik se povećao, ali smo te investicijske odluke donijeli prije nekoliko godina", pojašnjava Hans-Jochem Steim, predsjednik Nadzornog odbora Kern-Liebera.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close