‘Njemačke plaće moraju porasti da bi se pomoglo eurozoni’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2013. u 12:08
Ilustracija

“Njemačka ima divovski izvozni višak u odnosu na trgovinske partnere i to je činjenica”, kazao je francuski ministar u razgovoru za Rheinische Post, objavljenom u utorak.

Plaće u Njemačkoj trebale bi porasti kako bi se smanjile neravnoteže u Europi koje su pridonijele napetostima u eurozoni, upozorio je francuski ministar industrije Arnaud Montebourg u intervjuu za jedan njemački list.

"Njemačka ima divovski izvozni višak u odnosu na trgovinske partnere i to je činjenica", kazao je francuski ministar u razgovoru za Rheinische Post, objavljenom u utorak.

"Njemačka industrija stvorila si je konkurentsku prednost kočenjem rasta plaća. Takva situacija, neravnoteža, ekonomski je neodrživa, zapravo opasna", ustvrdio je Montebourg, inače deklarirani ljevičar koji svim silama nastoji spasiti posrnule industrijske pogone.

Istaknuo je da Francuska želi da Njemačka poduzme konkretne mjere koje će rezultirati "uspostavom ravnoteže između naših zemalja".

Naglasio je da su oporbeni njemački socijal-demokrati u svoj predizborni program u sklopu kampanje za parlamentarne izbore koji će biti održani u rujnu uključili i zahtjev za povećanjem plaća.

Prošle je godine najveći njemački sindikat zaposlenih u industriji IG Metall izborio 4,3-postotno povećanje plaća za ukupno 3,6 milijuna metalskih radnika ali i strojarskih inženjera u automobilskoj industriji, najveće od 1992. kada su im plaće povećane 5,4 posto.

Njemački politički čelnici obično zaobilaze temu plaća ali su ipak pozvali na njihovo povećanje uoči prošlogodišnjeg sporazuma sindikata i poslodavaca, i to u sklopu nastojanja da se potakne domaća potražnja u njemačkom gospodarstvu.

Ekonomisti smatraju da je općenito slab rast plaća u Njemačkoj u proteklom desetljeću pridonio neravnotežama koje su dodatno pogoršale dužničku krizu u eurozoni. U razdoblju od 2007. do 2011. plaće su u Njemačkoj u prosjeku rasle jedan posto u usporedbi s prosječnim 2,7-postotnim rastom u eurozoni.

Komentirajte prvi

New Report

Close