Njemačka tvrtka gradi naselje sa 145 kuća u Peći

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2013. u 22:00
PD

Izravna strana ulaganja na Kosovu porasla su za oko 7 posto ove godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Izravna strana ulaganja na Kosovu porasla su za oko 7 posto ove godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Većina stranih ulaganja na Kosovu dolazi iz država članica EU, a prvo mjesto drži Njemačka. Uglavnom se ulaže u graditeljstvo, proizvodnju, nekretnine i financijski sektor.

Najnovije njemačko ulaganje jest izgradnja projekta po nazivu Sonnenterrassen u Peći, na zapadnom Kosovu. Vrijednost projekta iznosi 23 milijuna eura, a bit će realiziran u nekoliko faza, piše SETimes. Hans-Martin Rüter, osnivač tvrtke Amia Energy koja razvija taj projekt, rekao je da će se biti izgrađeno 145 kuća, u modernom arhitektonskom stilu, u kombinaciji s tradicionalnim elementima. Područje će imati stalnu opskrbu vodom s planina oko Peći, mogućnost opskrbe solarnom energijom te grijanje iz prirodnih izvora.

Sandra Elefant, marketinška direktorica tvrtke Amia Energy, izjavila je za SETimes da ta kompanija razmišlja i o novim ulaganjima na Kosovu. Zasad, njemačka ulaganja u općini Đakovica fokusiraju se na zdravstvenu skrb, energetsku učinkovitost, obrazovanje, javnu rasvjetu i poljoprivredu, u ukupnom iznosu od oko 4,2 milijuna eura. “Ta ulaganja su uvelike pomogla u stvaranju boljih uvjeta za građane te su općini pomogla da smanji troškove opskrbe energijom”, rekao je za SETimes gradonačelnik Đakovice Pal Lekaj.

Safet Gerxhaliu, predsjednik Kosovske trgovinske komore, rekao je da bi informacijska tehnologija i telekomunikacije trebali biti sljedeći sektori za ulaganja. Dodao je da će unapređenje pravne infrastrukture u državi, borba protiv korupcije i okretanje ekonomskoj proizvodnji pomoći u poboljšanju poslovne klime. “Kosovo mora žurno dobiti nacionalni razvojni plan i gospodarsku viziju, kao i strategiju”, rekao je Gerxhaliu. Međutim, Ibrahim Rexhepi, izvršni ravnatelj Kosovskog centra za strateška i društvena istraživanja, rekao je da bi ulaganja na Kosovu trebalo usmjeriti na druga područja.

“Učinak ulaganja bio značajan kada bi bila usmjerena na aktivnosti koje rezultiraju gospodarskim razvojem i ublažavanjem siromaštva”, rekao je Rexhepi za SETimes, ističući posebno situaciju s kosovskim termoelektranama. “Unatoč obećanjima, ništa se novo nije dogodilo. A ako nema struje, ne može biti ni ulaganja”, rekao je Rexhepi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close