Njemačka sve više zaostaje inovacijama za susjedima

Autor: Poslovni.hr , 21. prosinac 2015. u 22:01
Arhivska fotografija: Sanjin Strukić / Pixsell

Istraživanje pokazalo da vodeće europsko gospodarstvo sve manje ulaže.

Njemačka na području inovacija zaostaje za nekim svojim europskim susjedima i za Singapurom, zauzevši peto mjesto na ljestvici 35 gospodarstava obuhvaćenih istraživanjem, objavilo je jučer udruženje njemačke industrije (BDI).

Na čelu ljestvice zadržala se Švicarska sa 75 indeksnih bodova. Drugo mjesto, sa 64 boda, zauzeo je Singapur, a na trećem je Finska, s 57 bodova. Četvrto mjesto pripalo je Belgiji, s 56 bodova, a isti broj bodova imala je Njemačka, na petom mjestu, pokazalo je izvješće, javlja Hina.

 

56 bodova

dobila je Njemačka u istraživanju BDI-ja

“Postoji opravdana zabrinutost da ćemo zaostajati ako ne postanemo inovativniji. Njemačka bi trebala biti među prve tri zemlje u ukupnom vrednovanju”, kazao je predsjednik Njemačke akademije tehničkih znanosti (Acatech) Henning Kagermann, ističući posebnu zabrinutost zbog situacije u njemačkim malim i srednjim tvrtkama. Tek polovina tih poduzeća ima vlastite odjele za istraživanje i razvoj, a to je razlog zbog kojega nisu u cijelosti uživali beneficije iz programa državnih poticaja u tome području, dodao je Kagermann.

Od zemalja srednje i istočne Europe u istraživanju su sudjelovali Češka, Mađarska i Poljska. Na ljestvici 35 zemalja, Češka je zauzela 21. mjesto s 29 bodova, a slijedi Mađarska na 24. mjestu s 22 boda te Poljska na 27. mjestu s 12 bodova.

Italija, kao jedan od najznačajnijih hrvatskih trgovinskih partnera, s 20 je bodova zauzela 25. mjesto, odmah iza Mađarske. Na samom dnu ljestvice nalaze se Brazil, Meksiko i Indija, s nula bodova.

Pokazatelj inovacija, koji se objavljuje jednom godišnje, komparativna je studija o snazi na području inovacija. Zemlje uspoređuje u područjima industrije, znanosti, obrazovanja, upravljanja i društva, kao i u ukupnom indikatoru u odnosu na vodeće globalne industrijske sile i nova gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close