Njemačka s 310 milijardi dolara viška

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2016. u 21:59
Izvoz premašio uvoz za 159 milijardi dolara, Foto: Reuters

Višak tekućeg računa platne bilance ove će godine preteći kineski.

Zahvaljujući snažnom izvozu, višak na tekućem računu bilance plaćanja Njemačke vjerojatno će u 2016. dosegnuti novi rekord od 310 milijardi dolara te preteći kineski i ponovno postati najveći na svijetu, procijenio je ekonomski institut Ifo.

“Njemački višak na tekućem računu se temelji na razmjeni s inozemstvom”, kazao je ekonomist Ifo-a Christian Grimme, dodavši da je izvoz premašio uvoz u prvoj polovini godine za 159 milijardi dolara, uglavnom zbog snažne potražnje iz europskih zemalja. Njemački suficit bit će ekvivalentan iznosu od 8,9 posto BDP-a, što znači da će opet probiti preporučenu gornju granicu Europske komisije od šest posto.

Bruxelles i Washington pozvali su Berlin da poveća domaću potražnju i uvoz kako bi se smanjile globalne ekonomske nejednakosti i potaknuo globalni rast, uključujući u eurozoni. Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde i i američko ministarstvo financija pozvali su Berlin da stimulira domaću potražnju kako bi olakšao uspostavljanje ravnoteže.

Berlin je odbacio te kritike rekavši da je već povećao domaću potražnju lanjskim uvođenjem minimalne plaće od osam eura i dogovorom o snažnom povećanju mirovinskih prava u ovoj godini. Vlada je povećala potrošnju na ceste, digitalnu infrastrukturu i migranate, pridržavajući se 
cilja o uravnoteženom proračunu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako je išla ona pjesmica:

Bože čuvaj Hrvatsku.
odoh ja u Njemačku!

New Report

Close