Njemačka prvi izbor za selidbu nakon Brexita, Pariz u ofenzivi

Autor: Tomislav Pili , 31. siječanj 2017. u 22:00
Frankfurt su za sada izabrali Goldman Sachs, Citigroup i Lloyds

Dok 54 posto investitora vidi Njemačku kao najpoželjniju destinaciju, pariške vlasti u ponedjeljak šalju delegaciju u londonske banke.

Pariške gradske vlasti krenule su u odlučujuću ofenzivu na London kako bi uvjerile tamošnje kompanije da se presele u Francusku, no Njemačka je ipak u velikoj prednosti. Konzultantska kompanija Ernst & Young (EY) objavila je u utorak istraživanje u kojem stoji kako je Njemačka prvi odabir za selidbu među globalnim investitorima koji posluju u Velikoj Britaniji.

Tek 8 posto u Francusku
U istraživanju koje je obuhvatilo 254 menadžera, njih 54 posto navelo je Njemačku kao prvu destinaciju za selidbu, a slijedi Nizozemska s 33 posto. Francusku je odabralo tek osam posto ispitanika. Da u Londonu čeka ozbiljan investicijski potencijal govori i podatak iz EY-ove studije prema kojem sedam od 10 investitora tvrdi da je odluka o izlasku Britanije iz Europske unije utjecala na njih. Da je Njemačka, preciznije Frankfurt, vrlo poželjna destinacija govori i vijest od ponedjeljka o sastanku predstavnika njemačkog financijskog regulatora BaFina s predstavnicima 50 svjetskih banaka.

Podsjetimo, "tvrdim izlaskom" iz EU Britanija će izgubiti i pristup jedinstvenom europskom tržištu što posebno pogađa financijske institucije. Bloomberg pak navodi kako su Frankfurt za svoje buduće europsko sjedište već izabrale američke banke Goldman Sachs i Citigroup te britanski Lloyds. Standard Charteredu, Barclaysu i Credit Suisse sviđa se Dublin dok se za Pariz za sada odlučila samo britanska banka HSBC koja bi tamo preselila dio osoblja u investicijskom bankarstvu.  
 

Loš rezultat
Slab rezultat na strani Pariza pokušat će sljedeći tjedan popraviti francuska delegacija koja dolazi u London. Kako piše Reuters, u ponedjeljak će se Valérie Pécresse, predsjednica regionalnog vijeća Île-de-France – regije koja okružuje Pariz – te predsjednik udruge francuske financijske industrije Europlace, Gerard Mestrallet, susresti s predstavnicima golemog američkog investicijskog fonda BlackRock,  banke Bank of America Merrill Lynch i ostalim financijašima iz Citya kako bi im predstavili prednosti selidbe u francusku prijestolnicu.

Francusko ministarstvo financija smatra kako su pariške prednosti razgranata mreža međunarodnih odvjetničkih tvrtki, činjenica da francuski financijski regulator ima iskustva u nadzoru najvećih svjetskih banaka te da je u Parizu sjedište Europskog nadzornog tijela za vrijednosnice i tržište kapitala ESMA. Najveća prepreka je rigidno francusko radno zakonodavstvo.
 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close