Njemačka je pred recesijom, a ovo im je i dalje Ahilova peta

Autor: Tomislav Pili , 28. kolovoz 2019. u 08:08
Ekonomisti smatraju da ublažavanje trgovinskih napetosti brzo može oporaviti izvoz/REUTERS

Smanjenje BDP-a isključivo je zasluga vanjske trgovine s obzirom da je izvoz pao 1,3 posto, a uvoz 0,3 posto.

Izvoz postaje Ahilova peta njemačkog gospodarstva, ako je suditi po podacima statističkog zavoda koji pokazuju da je najveće europsko gospodarstvo u drugom tromjesečju oslabilo 0,1 posto.

Gospodarski pad je ostvaren u odnosu na prethodno tromjesečje u kojem je zabilježen rast BDP-a od 0,4 posto, objavio je u utorak Destatis.

Iako njemačka ekonomija i dalje raste na godišnjoj razini, podatak od 0,4 posto jačanja BDP-a također ukazuje na usporavanje s obzirom da je u prvom kvartalu zabilježen godišnji rast od 0,9 posto. Ekonomske prognoze za Njemačku nisu osobito optimistične jer indikatori ukazuju na usporavanje.

Stoga većina ekonomista očekuje da će i u trećem tromjesečju Njemačka zabilježiti ekonomski pad čime će službeno zakoračiti u recesiju. Razlog ekonomskog slabljenja treba potražiti u glavnom adutu njemačkog gospodarstva – izvozu.

Naime, Destatis je objavio da je izvoz pao 1,3 posto, više od uvoza koji bilježi minus od 0,3 posto. Građevinske investicije također su predstavljale uteg s padom od jedan posto.

S druge strane, rasla je osobna potrošnja za 0,1 posto kao i javna potrošnja za 0,5 posto. Ojačale su i investicije privatnog sektora u strojeve i opremu po stopi od 0,6 posto.

"Detalji o rastu komponenti BDP-a pokazuju da je smanjenje gospodarstva gotovo isključivo pokretano slabim izvozom", izjavio je Carsten Brzeski, ekonomist banke ING, a prenosi Reuters. No, dodaje kako podaci pokazuju da situacija nije toliko loša.

"Ublažavanje trgovinskih napetosti lako može dovesti do oporavka izvoza krajem godine. Fiskalni poticaji mogu ojačati povjerenje i poboljšati strukturni rast u idućim godinama", smatra Brzeski. Za fiskalne poticaje ima prostora jer njemački proračun u prvih šest mjeseci bilježi višak od 45,3 milijarde eura što je 2,7 posto BDP-a.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Evo, već nam kolega nudi ženu za jednu noć, valjda kao utjehu zbog recesije. 😆😛

3.460,4 milr. € jee BDP Njemačke za 2018. Od kunda vam izračun da je 45,3 milrd. 2,7% BDP!?

dragon2000, 28.08.2019. u 06:57
Svi mediji se ubiše tko će prije najaviti recesiju ‘koja će nas sve opet potopiti’. Ovo nije recesija ni približno globalnih razmjera kao 2008, pad 0,1 u kvartalu nije recesija… ako i drugi kvartal bude minus može se nazvati recesijom ali ni približno u razmjerima sa 2008. Ja bih to nazvao chill outom, jednostavno ne možeš stalno ići gore…ovo sad nema veze sa 2008 i bilijunskim gubicima nastalim kroz CDO-ve, nekretninskim balonom, bankrotom skoro svih banaka, masovnim bailoutima itd
Dajte malo chill out

Lijepo ti pišu da su to naznake i da se čekaju rezultati za zadnje tromjesječje 7,8 i 9. mjesec da vidimo šta se događa.

Želiš pronaći ženu za jednu noć? Dobrodošli na http://Bredhot.com

New Report

Close