Njemačka pred dvojbom – rad do 69. ili niže mirovine

Autor: Tomislav Pili , 16. kolovoz 2016. u 22:00
Nijemcima se do 2030. dob za umirovljenje povisuje na 67 godina/FOTOLIA

Od 2050. odlazak u mirovinu sa 67 godina neće biti dovoljan da se izdaci za mirovine zadrže na razini od najmanje 43 posto plaće.

Ako se usvoji prijedlog njemačke središnje banke, Nijemci će moći raditi do 69. godine, četiri godine više nego sada jer bi se mirovinski sustav za nekoliko desetljeća mogao naći u problemima. Te promjene bi se trebale uvesti do 2060. godine jer u protivnom, ističu iz središnje banke u izvješću objavljenom u ponedjeljak, postoji mogućnost da se i Njemačka suoči s problemom vezanim uz isplatu mirovinskih obveza.

Nema zamjene
Ističe se, naime, kako je njemački mirovinski sustav trenutno na zdravim temeljima, ali i kako bi to moglo doći u pitanje u nekoliko sljedećih desetljeća. Iz Bundebanke navode kako se umirovljenjem tzv. 'baby-boomers' generacije – rođene nakon Drugog svjetskog rata – na tržištu neće naći dovoljno mlađih radnika da ih zamijeni. Prosječna dob njemačkog stanovništva u budućnosti će nastaviti rasti, što će učiniti dodatni pritisak na mirovinski sustav.

Prije deset godina vlada u Berlinu odlučila je povisiti radni vijek njemačkih radnika s tadašnjih 65 godina. Umirovljenička dob za njemačke radnike postupno će se, do 2030. godine, povećavati na 67 godina. Međutim, u Bundesbanku vjeruju kako od 2050. to povećanje vremenske granice za umirovljenje neće biti dovoljno da njemačka vlada izdatke za mirovine zadrži u ciljanoj razini od najmanje 43 posto prosječnog prihoda. Zato predlažu produljenje dobi za umirovljenje na 69 godina. Promjene su neizbježne kako bi se zadržao postojeći siguran mirovinski sustav, ističe se u redovitom mjesečnom izvješću Bundesbanke. S druge strane, vladin glasnogovornik Steffen Seibert ističe kako njemačka vlada ostaje pri odluci o umirovljenju u dobi od 67 godina.

Aktualna tema u Europi
"Umirovljenje u dobi od 67 godina razumna je i nužna mjera, s obzirom na demografski razvoj u Njemačkoj. Stoga će se implementacija te mjere provesti kako je dogovoreno, korak po korak", kazao je Seibert. Međutim, produženje radnog vijeka uslijed starenja stanovništva sve je aktualnija tema i u drugim europskim državama, a ne samo u Njemačkoj.

Tako je Francuska nedavno povisila dob za odlazak u mirovinu sa 60 na 62 godine za radnike koji su cijelog radnog vijeka uplaćivali doprinose. Za one koji nisu bili redoviti, granica za umirovljenje podignuta je na 67 godina. Italija također povisuje dob za umirovljenje. Tako će Talijani – neovisno o spolu – od 2018. u mirovinu sa 66 godina života.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kod mirovina se radi o velikoj pljački .

Jedino bi pošteno bilo da svi odvoje zarađene mirovine od socijale.

Rigorozno bi trebalo isplaćivati mirovine u iznosu koji je i uplaćen za vrijeme zaposlenosti.

A oni koji su manje uplaćivali manje će imati mirovinu pa neka se jave svojoj djeci i Državi za scijalnu pomoć .

New Report

Close