Njemačka nakon gotovo 30 godina ukida solidarni porez za većinu poreznih obveznika

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2019. u 15:15
Foto: Getty Images

Isprva je taj prirez iznosio 7,5 posto, a 1995. je smanjen na 5,5 posto.

Njemačka vlada odlučila je u srijedu za najveći dio poreznih obveznika ukinuti plaćanje tzv. solidarnog prireza koji je uveden nakon ujedinjenja dviju njemačkih država kao potpora za gospodarski oporavak bivše Istočne Njemačke. 

„Troškovi ujedinjenja su najvećim dijelom pokriveni. Zato danas možemo pokrenuti mehanizam koji će dovesti do toga da od 2021. najveći dio poreznih obveznika više neće morati plaćati solidarni prirez“, rekao je nakon sastanka vlade ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD). 
 
Nacrt zakona predviđa postupno ukidanje solidarnog prireza od 2021. za 90 posto svih poreznih obveznika. Daljnjih 6,5 posto bi plaćalo smanjenu stopu, a samo 3,5 posto onih s najvećim primanjima (preko 74.000 eura bruto godišnjih primanja) bi solidarni prirez plaćalo u istom obujmu kao i dosad. 

Unija CDU/CSU, veći partner u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel, zalagala se za potpuno ukidanje solidarnog prireza. 

Solidarni prirez je uveden 1991. kako bi se financirala obnova infrastrukture i gospodarstva na istoku zemlje. Isprva je taj prirez iznosio 7,5 posto, a 1995. je smanjen na 5,5 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close