‘Njemačka je rijetko bila tako izolirana kao danas’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. listopad 2012. u 13:25
Angela Merkel (Epa)

Peer Steinbrueck, socijaldemokratski kancelarski kandidat i glavni protivnik Angele Merkel na izborima 2013. godine, u četvrtak je oštro osudio način na koji kancelarka upravlja krizom i njime izolira Njemačku u Europi.

Peer Steinbrueck, socijaldemokratski kancelarski kandidat i glavni protivnik Angele Merkel na izborima 2013. godine, u četvrtak je oštro osudio način na koji kancelarka upravlja krizom i njime izolira Njemačku u Europi.

"Njemačka je rijetko bila tako izolirana kao danas", rekao je Steinbrueck u prvome govoru što ga je u Bundestagu (donji dom parlamenta) održao u svojstvu socijaldemokratskog kandidata za kancelara, javlja agencija AFP.

Vladajuću koaliciju kršćanskih demokrata i liberala optužio je za jednostran pristup u rješavanju krize. "Jednostranom analizom krize odlučena i je jednostrana terapija: štedjeti i štedjeti", kazao je.

Merkel je svojim koalicijskim partnerima zadnjih mjeseci dopustila da "zlostavljaju" europske partnere na način na koji to prethodni njemački lideri, među njima i njezin mentor Helmut Kohl, nikada nisu činili, prenosi Reuters Steinbrueckove riječi.

"Bila je velika pogreška dopustiti vašoj koaliciji da krene u kampanju zlostavljanja Grčke kao članice eurozone. Niste intervenirali, niste zastupali Europu i oklijevali ste", rekao je Steinbrueck udarajući šakom o govornicu.

"Ni (bivši konzervativni kancelar) Helmut Kohl niti bilo koji od vaših prethodnika ne bi dopustili takvo zlostavljanje europskog susjeda u ime domaćih političkih ciljeva", rekao je. Ljeti je nekoliko zastupnika iz koalicije kancelarkinog desnog centra otvoreno govorilo o mogućem grčkom napuštanju eurozone metaforički pozivajući Njemačku neka presiječe uže kako je slabiji partner ne bi sa sobom povukao u ponor.

Merkel, koja se obratila Bundestagu prije Steinburecka, natmureno je pratila oštar napad svog protivnika. Steinbreuck je pozvao kanclarku neka jasno i glasno poruči Nijemcima da će još morati plaćati. "Njemačka će morati još plaćati obveze prema europskim zemljama – recite to konačno", poručio je Steinbrueck Merkel praćen povicima odobravanja zastupnika svoje stranke.

Komentirajte prvi

New Report

Close