‘Njemačka je problem a ne Grčka’

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2015. u 15:24
Foto: Reuters

Rizik od grčkog izlaska iz eurozone povećao se nakon pobjede lijevo orijentirane stranke Sirize, koja se protivi politici štednje.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i bivši šef Svjetske banke Joseph Stiglitz izjavio je u ponedjeljak za CNBC da bi eurozona trebala opstati, ali ako se raspadne, bilo bi bolje da je napusti Njemačka, a ne Grčka.

'Iako je bio eksperiment ujediniti je, ništa nije podijelilo Europu kao što je to učinio euro', kazao je Stiglitz za CNBC.

Rizik od grčkog izlaska iz eurozone povećao se nakon pobjede lijevo orijentirane stranke Sirize, koja se protivi politici štednje.

'Grčka nije jedino gospodarstvo koje se bori pod eurom, i to je razlog zašto je potreban nov pristup', rekao je Stiglitz te nadodao. 'Grčka je također učinila nekoliko pogrešaka…ali Europa je napravila još veće. Ako Grčka napusti eurozonu, mislim da će Grčkoj zapravo biti bolje. Postojat će razdoblje prilagodbe. No Grčka će početi rasti', rekao je.

On je rekao kako je u stvari pravi problem Njemačka koja je imala velike koristi od uvođenja eura. ' Većina ekonomista se slaže da je najbolje rješenje za Europu, ukoliko se raspadne, da je napusti Njemačka. Marka bi se podigla a njemačka ekonomija bi se obuzdala'.

Komentirajte prvi

New Report

Close