Njemačka ‘izvozi’ osobe starije životne dobi i bolesnike u istočnu Europu

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2012. u 11:03
Ilustracija / thinkstock

Potez, zbog kojeg su se tisuće njemačkih umirovljenika preselile u domove u istočnoj Europi i Aziji, ozbiljno kritiziraju socijalne organizacije koje su ga nazvale ‘nehumanom deportacijom’.

Sve veći broj starijih i bolesnih Nijemaca šalje se u inozemstvo na dugoročnu skrb  u staračke i rehabilitacijske centre, zbog porasta troškova i pada standarda u Njemačkoj.

Potez, zbog kojeg su se tisuće njemačkih umirovljenika preselile u nove domove u istočnoj Europi i Aziji, ozbiljno je kritiziran od strane socijalnih organizacija koje su ga nazvale ' nehumanom deportacijom', piše Business Insider.

No, zbog povećanja broja Nijemaca koji se ne mogu priuštiti rastuće troškove u stračkim domovima, te zbog starenja i smanjivanja broja stanovnika, očekuje se da će broj onih koji se šalju u inozemstvo porasti u idućih nekoliko godina. Stručnjaci to opisuju kao 'tempiranu bombu'.  Njemačka kriza kronične skrbi , uzrokovana nedostatkom radnika i ogormnim troškovima u industriji zdravstvene skrbi, već godinama se ublažava doseljavanjem istočnih Europljana u Njemačku  kako bi se brinuli za tamošnje osobe starije životne dobi. Transfer starih ljudi u istočnu Europu nov je i očajan potez, koji pokazuje da je unatoč uvezenim i jeftinijim radnicima sustav neprovediv.

Njemačka ima stanovništvo koje je među onima koja stare najbrže na svijetu, a ovaj potez ima utjecaj i na ostale zemlje zapadne Europe, uključujući Veliku Britaniju, posebno zbog bojazni od mjera štednje i rastućih troškova koji bi mogli narušiti standarde skrbi za starije osobe.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Novinar nije savjesno obradio temu. Jedno mjesto u domu sa potpunom njegovateljskom skrbi srarijih, mahon nepokretnih, osoba, kosta u Njemackoj od 3.500,00 € pa na gore otvoreno. Cinjenica je, da sa normalnom mirovinom i sa velikom pomoci djece ovakvi troskovi su za veliki broj obitelji nemoguce platiti.
I tu je sansa Hrvatske, da sa svojim programima i konceptima, agresivno penetrira njemacko trziste. Nazalost novinar poslovnih novina ne prepoznaje tu veliku mogucnost.

Stariji umirovljenici, odlaze živjeti tamo gdje je jeftinije, a usluge i roba
koju plaćaju zadovoljavaju sve njihove standarde. Ovaj članak , nisam shvatila
kao deportaciju starac, već otvaranje istočnog i balkanskog zdravstvenog tržišta..europskim korinicima..
Po čemu su naši liječnici i liječnička usluga puno lošiji od njemačkog?
Samo po tehnologiji rada i tehničko-informatičkoj primjeni instrumenata
i uređaja…Lijekovi su isti u cijelom svijetu, oprema proizvođača slična,
medicinske sestre , i liječnici , mahom iz istočnih zemalja , isto…?
Kreveti, higijena i ostalo….
Prednost naše klime, podneblja i kvalitete života , bit će na cijeni više
nego u Njemačkoj a zdravstveni turizam grana turizma, od kojeg ćemo imati
najveće prihode…

…kako smo sve izmaterijalizirali i stavili u ekonomske omjere ,čak i emocionalne odnose…evo došli na procjenu i roditelji…

New Report

Close