Njemačka industrijska proizvodnja i izvoz pali: Snizili procjenu za iduću godinu na 1,2 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. lipanj 2019. u 12:34
Foto: Reuters

Neznatno je porasla tek proizvodnja u građevinskom sektoru, za 0,2 posto.

Njemačka industrijska proizvodnja i izvoz osjetno su pali u travnju, pokazali su u petak objavljeni podaci, odražavajući negativan utjecaj trgovinskih ratova i globalne neizvjesnosti na najveće europsko gospodarstvo.

Sezonski, kalendarski i cjenovno prilagođena industrijska proizvodnja pala je u travnju 1,9 posto u odnosu na ožujak kada je porasla 0,5 posto, izvijestilo je minitarstvo gospodarstva i energetike.

Najviše je smanjena proizvodnja investicijskih dobara, za 3,3 posto a osjetan pad zabilježen je i u proizvodnji intermedijarnih dobara, za 2,1 posto.

Pala je i proizvodnja energije, za 1,1 posto, te potrošačkiih dobara, za 0,8 posto.

Neznatno je porasla tek proizvodnja u građevinskom sektoru, za 0,2 posto.

Priljev novih narudžbi oslabio je od početka godine i očekivanja su pogoršana, konstatiraju u ministarstvu, predviđajući prigušenu razinu aktivnosti u industriji u predstojećim mjesecima.

"Početak drugog tromjesečja u njemačkoj industriji bio je grozan", konstatira ekonomist banke ING Carsten Brzeski.

"Da bi izbjegla opetovani pad aktivnosti, treba joj još snažnija domaća potražnja i oporavak u svibnju i lipnju", dodaje.

Izvozno orijentiranu njemačku industriju teško pogađaju trgovinske napetosti između SAD-a i Europske unije i američko-kineski rat carinama, podsjeća AFP.

Pad izvoza

Odvojeno je državni zavod za statistiku objavio da je sezonski i kalendarski prilagođen njemački izvoz u travnju pao 3,7 posto u odnosu na ožujak.

Smanjen je i uvoz, za 1,3 posto.

Time je sezonski i kalendarski prilagođeni višak u trgovinskoj bilanci u travnju smanjen 15 posto u odnosu na ožujak i iznosio je 17 milijardi eura.

Na godišnjoj razini izvoz je u travnju gotovo stagnirao dok je uvoz porastao 2,1 posto.

Najviše je u travnju na godišnjoj razini pao njemački izvoz u zemlje Europske unije koje nisu članice eurozone, za 8,7 posto. Izvoz u treće zemlje porastao je pak 4,0 posto.

Eurozona i treće zemlje bile su pak gotovo izjednačene u stavci uvoza koji je u travnju na godišnjoj razini povećan 2,5 odnosno 2,4 posto.

Bundebank znatno snizio procjenu rasta

Njemačka središnja banka danas je osjetno snizila procjenu rasta gospodarstva u ovoj godini, s 1,6 posto na 0,6 posto.

Snizili su i procjenu za iduću godinu, s 1,6 na 1,2 posto.

U 2018. godini gospodarstvo je poraslo 1,4 posto.

Osobna potrošnja pomaže gospodarstvu ali industrija trpi zbog posustajanja izvoza, konstatiraju u Bundesbanku.

"Kada se inozemna potražnja oporavi, rast njemačkog gospodarstva ponovo će počivati na širim osnovama", istataknuo je guverner Jens Weidmann.

U Bundebanku procjenjuju da će izvoz postupno porasti u drugoj polovini godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close