Njemačka bilježi rekordnu stopu nezaposlenosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. prosinac 2015. u 12:46
Foto: Thinkstock

Broj nezaposlenih u studenome je za 84.000 manji nego u istom razdoblju prošle godine.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj u studenome i dalje je na rekordno niskoj razini te se bilježi 2,6 milijuna radno sposobnih građana bez zaposlenja, objavila je u utorak Savezna agencija za rad u Nuernbergu. "Broj nezaposlenih je u daljnjem padu, a tržište rada je i dalje u dobrom stanju", rekao je prilikom predstavljanja najnovijih statističkih podataka direktor Savezne agencije za rad Frank-Juergen Weise.

Broj nezaposlenih u studenome je za 84.000 manji nego u istom razdoblju prošle godine. To je najniža vrijednost za studeni još od 1991. Stopa nezaposlenosti i dalje iznosi 6 posto.

Tržište rada i dalje raste te je u studenome u Njemačkoj bilo zaposleno 43,5 milijuna osoba, što je 385.000 više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istodobno raste i potražnja za radnom snagom. Trenutno je pri Saveznoj agenciji za rad prijavljeno 610.000 otvorenih radnih mjesta, što je 96.000 više nego u istom razdoblju prošle godine. Najtraženija je i dalje kvalificirana radna snaga u sektoru obrade metala, zdravstvenom sektoru, transportu i uslužnim djelatnostima poput trgovine.  

Prema procjenama stručnjaka, velik broj izbjeglica koji posljednjih mjeseci pristiže u Njemačku utjecat će tek od kraja sljedeće godine na statistike nezaposlenosti.

Kako javlja javni servis ARD, ekonomisti predviđaju snažan porast broja nezaposlenih nakon što izbjeglice koje smiju ostati u Njemačkoj uđu u statistike Savezne agencije za rad. Najveći broj izbjeglica je doduše, kako ocjenjuju, izuzetno motiviran, ali bez osnovnih kvalifikacija, što bi moglo stvoriti problema na zahtjevnom tržištu rada na kojem nekvalificirani radnici nemaju previše izgleda.

Komentirajte prvi

New Report

Close