Njemačka bilježi rekordnu potražnju za radnicima

Autor: Poslovni dnevnik , 31. srpanj 2018. u 22:00
Očekivani rezultati dugotrajnog ekonomskog blagostanja u zemlji/Fotolia

Najveća potražnja zabilježena je u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Potražnja kompanija za novim radnicima u Njemačkoj dosegnula je u srpnju rekordnu razinu, a najveća potražnja zabilježena je u sektoru informacijsko-komunikacijskom tehnologija, navodi se u izvješću Saveznog zavoda za zapošljavanje (FEA). Indeks slobodnih radnih mjesta sastavljen od FEA-e porastao je u srpnju za dva boda, na 256 bodova, što je najviša razina tog pokazatelja od njegovog uvođenja 2005.  

I maloprodaja traži ljude
Ta vladina agencija istaknula je u izvješću, objavljenom u ponedjeljak, i da je broj slobodnih radnih mjesta povećan pretežito u gospodarskom sektoru.  Velika potražnja za novim radnicima zabilježena je u sektorima maloprodaje, a veliki godišnji porast slobodnih radnih mjesta zabilježen je i u sektoru industrijske proizvodnje i javne uprave. FEA je pripisala rekordnu potražnju za radnicima u Njemačkoj dugotrajnom ekonomskom blagostanju u zemlji.

 

2 boda

porastao je indeks slobodnih radnih mjesta

Iako je nekoliko instituta snizilo svoje procjene rasta gospodarstva u 2018., snažan rast i dalje se pretače u poboljšane izglede za zapošljavanje.  Uz to, niske razine nezaposlenosti znače da se radnici trenutno osjećaju sigurnijima mijenjati trenutna radna mjesta. 

Manjak medicinara
Vladina agencija u ponedjeljak je ponovila upozorenje kako se neki sektori gospodarstva, poput zdravstva i skrbi, suočavaju s ozbiljnim manjkom kvalificirane radne snage. 

Takva okolnost odrazila se u rekordnom indeksu natječaja za zaposlenje koji su ostali nepopunjeni tijekom dužeg vremenskog razdoblja.  FEA bi u ovaj tjedan trebala objaviti službene podatke o nezaposlenosti za srpanj. Nezaposlenost tradicionalno raste tijekom ljetnih mjeseci kao posljedica odlaska na godišnje odmore.  Tijekom lipnja, službenici na tržištu rada zabilježili su najmanji broj registriranih nezaposlenih stanovnika Njemačke još od početka nacionalnih mjerenja 1990. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close