Njemačka bilježi najnižu stopu nezaposlenosti u posljednje 24 godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2015. u 13:59
Foto: Thinkstock

Istodobno se, uz pad stope nezaposlenosti, bilježi i pojačano zanimanje gospodarstva za radnicima.

Broj nezaposlenih u Njemačkoj je najniži u posljednjih 24 godina, a stopa nezaposlenosti u listopadu je pala na 6 posto, objavila je u četvrtak Savezna agencija za rad.

„Povoljan trend na tržištu rada traje i dalje“, rekao je prilikom predstavljanja direktor Savezne agencije za rad Frank-Juergen Weise. Broj nezaposlenih u listopadu je iznosio 2,54 milijuna, što je broj koji je posljednji put zabilježen 1991. godine.

Istodobno se, uz pad stope nezaposlenosti, bilježi i pojačano zanimanje gospodarstva za radnicima. Trenutno je na njemačkom tržištu rada nepopunjeno 612.000 radnih mjesta, što je za gotovo 100.000 više nego u istom razdoblju prošle godine.

Najviše nepopunjenih radnih mjesta se nalazi u sektorima transporta, trgovine, u metalurškom sektoru, ali i u zdravstvu. Kako je priopćila Savezna agencija za rad, nepopunjenih radnih mjesta ima u gotovo svim područjima.

No njemačko ministarstvo rada broj nepopunjenih radnih mjesta procjenjuje na čak preko milijun.

Njemačka ministrica rada Andrea Nahles (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) istaknula je, nakon objavljivanja rekordno niskih vrijednosti nezaposlenosti za listopad, potrebu pojačane primjene programa prekvalifikacija i doškolovanja, posebice u sektoru dugotrajno nezaposlenih.

Frank-Juergen Weise smatra da je za nastavak povoljnog trenda na tržištu rada zaslužan „stabilan gospodarski rast“.

No istodobno neki ekonomisti smatraju da je povoljan trend na njemačkom tržištu rada dosegao svoj vrhunac te da bi u budućnosti mogle uslijediti negativne promjene. Tome u prilog govori slabljenje gospodarskog rasta u Kini, koja je jedno od najvažnijih tržišta izvozno orijentiranog njemačkog gospodarstva.  

Porastu broja nezaposlenih mogao bi pridonijeti i velik broj izbjeglica koje dolaze u Njemačku, a koje još nisu uvedene u statistike. One bi zbog nedostatka kvalifikacije mogle utjecati na porast broja nezaposlenih barem toliko dugo dok ne prođu mjere prekvalifikacija ili dokvalifikacija.

Stanje na njemačkom tržištu rada promijenilo se nabolje od uvođenja reformi tržišta rada koje je, pod nazivom „Agenda 2010“, pokrenula socijaldemokratsko-zelena vlada bivšeg kancelara Gerharda Schroedera još u prvoj polovici prošlog desetljeća. „Agenda 2010“ je sadržavala mnoge rezove u socijalnoj politici, a time i pojeftinjenje rada u Njemačkoj, što je privuklo ulagače, ali je utjecalo i na početak pada popularnosti njemačkih socijaldemokrata.

Komentirajte prvi

New Report

Close