Zatvaraju porezne rupe koje koriste Stonesi i U2

Autor: Tomislav Pili , 28. veljača 2018. u 08:00
Foto: Henning Kaiser/dpa /DPA/PIXSELL

Uz ograničenja pri registriranju tvrtki samo sa poštanskim sandučićem, uvodi se i oporezivanje autorskih prava.

Nizozemska vlada predstavila je plan s ciljem uklanjanja reputacije te države kao porezne oaze usred Europe.

Predložene izmjene poreznog zakona treba odobriti parlament, a namjera je da u petu ekonomiju eurozone privuku izvorne investicije, a ne kompanije koje imaju samo poštanski sandučić, a preko njihova računa prolaze milijarde eura.

Prema službenim podacima, takvih je kompanija u Nizozemskoj više od 9000. Obrativši se parlamentu, državni tajnik za financije Menno Snel kazao je kako je vladina namjera "ukinuti imidž Nizozemske kao zemlje u kojoj je multinacionalnim kompanijama lako izbjeći porez", prenosi Financial Times. Reformom će registriranje praktički fiktivne tvrtke, bez ijednog zaposlenog, biti ograničeno.

Osim toga, vlada od 2021. uvodi oporezivanje intelektualnog vlasništva. Naime, kako bi izbjegli oporezivanje prihoda od autorskih prava, u Nizozemskoj su tvrtke registrirale i neke od najpoznatijih glazbenih skupina, poput Rolling Stonesa i U2. Taj će porez plaćati tvrtke  koje ostvaruju prihode od intelektualnog vlasništva u drugim državama ili u zemljama koje su na "crnoj listi" poreznih oaza Europske unije.

Ovaj porez "spriječit će da se Nizozemska koristi za transfer novca u porezne oaze", naglašava ministarstvo financija i dodaje da je reforma napravljena kako bi se onemogućile međunarodne kritike nizozemskog poreznog sustava. Kontroverzne porezne aranžmane tamošnje vlade i multinacionalki razotkrila je afera "Rajski dokumenti" kada je na vidjelo isplivao i sporazum s Procter & Gambleom iz 2008. godine. Ministarstvo financija ovoga je mjeseca pronašlo 78 poreznih sporazuma koji nisu prošli propisanu proceduru, iako su u skladu s nizozemskim zakonima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close