Niže cijene roaminga u regiji tek za tri do četiri godine

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2018. u 21:59
Od smanjenja cijena roaminga koristi će imati građani i gospodarstva zemalja regije/Marko Lukunić/PIXSELL

Zemlje Zapadnog Balkana koristit će telekomunikacijske usluge bez prekogranične naplate tek kada uđu u Europsku uniju.

Mariya Gabriel, europska povjerenica za digitalno društvo, rekla je da za tri do četiri godine očekuje smanjenje cijene roaminga za Zapadni Balkan, koji će biti ukinut kada zemlje iz regije postanu članice Europske unije.

  "Željeli bismo postići konkretne rezultate za tri ili četiri godine. EU je trebala 10 godina razgovora i dogovora na ovu temu. Kada zemlje iz regije postanu članice EU, u tom trenutku neće biti potrebe za posebnim roaming cijenama. Sada govorimo o smanjenju cijena za roaming", rekla je Gabriel na konferenciji za novinare u Beogradu. Gabriel je rekla da će do 2019. cijena megabajta u roamingu iznositi 70 centi, a 2021. godine 20 centi.

  Prema njenim riječima, smanjenje cijena roaminga prioritet je Digitalne agende za Zapadni Balkan, jer će od toga imati koristi građani u regiji, kao i ekonomije.

"Vjerujemo u spremnost zemalja regije da se kreću naprijed. Već se razgovara s četiri zemlje", rekla je Gabriel, dodajući da će uskoro biti jasan raspored kada i koliko će biti smanjenje cijena SMS poruka i poziva. 

U Agenciji za elektronske komunikacije (AEK) Makedonije održan je radni sastanak predstavnika regulatornih tijela za elektronske komunikacije Makedonije, Srbije, BiH i Crne Gore.

Posebno su razmotreni rezultati usluga roaminga do sada, kao i sljedeći koraci koji će biti poduzeti da se smanje cijene roaminga i međunarodnih poziva. Dosadašnje aktivnosti regulatornih tijela iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije doprinijele su padu cijene u roamingu na pozive za 83,5 posto, na SMS poruke za 70 posto, te za internet za 94,4 posto od 2014. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close