Nisu svi oduševljeni Cameronovim govorom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2013. u 17:19
David Cameron (EPA/KAMIL KRZACZYNSKI)

Europska komisija u srijedu je oprezno reagirala na govor britanskog premijera Davida Camerona.

Europska komisija u srijedu je oprezno reagirala na govor britanskog premijera Davida Camerona, pozdravivši njegovu želju da Britanija ostane u EU, dok su reakcije u Europskom parlamentu uglavnom negativne.

Britanski premijer David Cameron obećao je u srijedu u svom dugoočekivanom govoru o odnosima Britanije i Unije da će, bude li ponovno izabran, organizirati do kraja 2017. referendum o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Cameron je rekao da bi želio da Britanija ostane u bloku 27-orice, ali je jasno rekao da smatra kako se EU mora radikalno reformirati. Cameron je rekao da želi ispregovarati novi sporazum o odnosima Velike Britanije s EU-om, koji bi onda ponudio Britancima da se o njemu izjasne na referendumu s jasnim pitanjem: ostati u EU-u na tim novim temeljima ili u potpunosti izaći.

"Govor premijera Camerona važan je doprinos demokratskoj raspravi u Velikoj Britaniji o Europi. Na britanskoj je vladi i narodu da kažu kakav položaj Ujedinjenog Kraljevstva žele unutar EU-a. Komisija pozdravlja nedvosmislenu izjavu premijera Camerona da želi zadržati Britaniju u Europskoj uniji. Unija je utemeljena na demokratskoj volji svojih članica i Komisija je dosljedna u svojem stajalištu da je, pod uvjetom da želi ostati u EU-u, u interesu i EU-a i Britanije da ona bude aktivna članica u samom središtu EU-a", rekla je glasnogovornica Europske komisije Pia Ahrenkilde-Hansen.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz rekao je da je Cameronov govor okrenut domaćoj javnosti, te da "neće impresionirati puno britanskih partnera u Europi".

"Govor je bio više o domaćoj politici i odražavao je euroskeptične elemente Konzervativne stranke. Čini mi se da premijer Cameron svojom najavom referenduma igra opasnu igru iz taktičkih, unutarnjopolitičkih razloga", rekao je Schulz, dodajući da mu Cameron "sve više sliči na čarobnjakova učenika koji ne može ukrotiti snage koje je sam stvorio, snage koje žele napustiti EU iz ideoloških razloga na štetu britanskog naroda".

Schulz je upozorio na mogućnost opasnog presedana ako bi se Britaniji dopustilo da sama izabere koji su joj dijelovi europskog pravnog poretka prihvatljivi te da bi to moglo u konačnici dovesti i do raspada Unije.

"Kolikogod privlačna na površini može izgledati mogućnosti vraćanja ovlasti (s EU-a na nacionalnu razinu), to podrazumijeva dug i složen postupak, a nema jamstava za povoljan ishod. Ponovni pregovori su dvosmjerni proces u kojem jedna strana ne može nametati umjetne rokove", rekao je Schulz.

"Nije u interesu Velike Britanije da se u globaliziranom svijetu prometne u 'drugorazrednu članicu' i tako smanji svoj utjecaj na europske i globalne poslove", istaknuo je predsjednik Europskog parlamenta.

Vrlo oštar u svojoj reakciji bio je šef najveće političke skupine u Europskom parlamentu, Jospeh Daul iz Europske pučke stranke.

Daul izražava čuđenje što premijer iz Konzervativne stranke pokušava poništiti doprinose svojih konzervativih prethodnika, poput Winstona Churchilla, Harolda Macmillana, Edwarda Heatha, Margaret Thatcher i Johna Majora, "koji su pridonijeli stvaranju današnje Europe".

"Mi nećemo pregovarati o temeljnim načelima koja su omogućila mir i prosperitet na kontinentu, načelima koje je prije 40 godina ispregovarala i prihvatila Velika Britanija", kaže Daul.

Zabrinut sam i mislim da je to učinjeno više za predizborne svrhe nego za dobrobit britanskih građana. Europa ne može biti talac do 2017. godine, rekao je Daul, zastupnik EPP-a iz Francuske.

Najoštriji je bio čelnik liberala Guy Verhofstadt, koji je jedan od najvećih zagovornika federalne Europe.

"Najavom novih pregovora o uvjetima članstva Velike Britanije u Uniji i referenduma, David Cameron se igra vatrom. On ne može kontrolirati ni raspored ni ishod pregovora te na ovaj način podiže razinu očekivanja koja se nikada ne mogu ispuniti", rekao je Verhofstadt.

Cameronovim govorom nije zadovoljan ni čelnik Stranke za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) Nigel Farage, koji želi bezuvjetni izlazak iz EU-a.

"Da je Cameron ozbiljan u vezi s ponovnim pregovorima onda bi se pozvao na članak 50 Lisabonskog ugovora, koji je jedini mehanizam koji postoji za vraćanje ovlasti. Da je to učinio ja bih ga shvatio ozbiljno, ali mislim da on samo pokušava odgoditi stvar i skinuti UKIP s leđa", rekao je Farage.

Komentirajte prvi

New Report

Close