Ništa od TTIP-a ako Amerikanci ne odustanu od špijuniranja

Autor: Tomislav Oharek , 14. veljača 2014. u 15:43
Europski parlament ne želi preći preko skandala/FOTOLIA

Europski parlament mogao bi uskratiti podršku važnom sporazumu.

Europski parlament trebao bi uskratiti svoju suglasnost za europsko-američke trgovačke pregovore ako se ne osigura zaštita privatnih podataka europskih građana, kaže se u izvješću koje je u srijedu navečer prihvatio Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta.

Odbor Europskog parlamenta je s 33 glasa za, sedam protiv i 17 suzdržanih glasova prihvatio izvješće o skandalu s prisluškivanjem američke krovne obavještajne agencije NSA u Europi. Razmjere prisluškivanja europskih građana, ali i njihovič čelnika razotkrio zviždač te agencije Edward Snowden nakon čega je počela dotad neviđena potjera, dok nije našao utočište u Moskvi.  "Pristanak Europskog parlamenta na sporazum o transatlantskoj trgovini i investicijskom partnerstvu  (TTIP) mogao bi doći u pitanje dok u potpunosti ne prestanu aktivnosti masovnog i nasumičnog praćenja i presretanja komunikacija europskih institucija i diplomatskih predstavništava te dok se na nađe odgovarajuće rješenje za zaštitu privatnih podataka europskih građana", ističe se u izvješću.

"Borba protiv terorizma ni u kojem slučaju ne može opravdati postojanje programa za masovno prisluškivanje", kaže se u izvješću na 57 stranica, koje je pripremio britanski laburistički zastupnik Claude Moares. U izvješću se također predlaže suspenzija sporazuma "Safe Harbour", koji američkim poduzećima omogućava prijenos osobnih podataka europskih građana na američko tlo. Također se predlaže suspenzija sporazuma Swift, koji omogućava američkim vlastima pristup bankovnim podacima europskih građana s ciljem borbe protiv terorizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close