Ništa od nove NAFTA-e ako meksički radnici ne dobiju povišicu

Autor: Tomislav Pili , 04. rujan 2017. u 22:00
Od 2001. do 2015. zarade Meksikanaca porasle su svega devet posto, Fotolia

Rejtinška agencija Moody’s ističe da su plaće u Meksiku manje nego 1994. kada je NAFTA stupio na snagu

Spori rast plaća u Meksiku, inače višegodišnji problem, oštro je podigao tenzije u najnovijoj rundi pregovora o redizajniranom Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA). Kako navodi Reuters, najveći kanadski sindikat Unifor zatražio je od vlade izlazak iz pregovora ako meksički poslodavci ne pristanu na povećanje plaća i radničkih prava.

“Ako radni standardi ne mogu biti dijelom trgovinskog sporazuma, tada ne treba postojati ni sporazum”, ističe čelnik Unifora Jerry Dias. Da je to važno pitanje potvrdio je i glavni kanadski pregovarač Steve Verheul. Na apele iz Kanade meksički političari i poslodavci uzvraćaju kako će se razlika u plaćama smanjivati s ekonomskim rastom. A njega će donijeti upravo slobodna trgovina. Međutim, slobodna trgovina za sada nije imala blagotvorni učinak na plaće meksičkih radnika.

Ako se uračunaju više stope inflacije u Meksiku, prosječna plaća realno je danas manja nego 1994. kada je NAFTA stupio na snagu, stoji u istraživanju rejtinške agencije Moody’s. Od 2001. do 2015. meksička satnica izražena u dolatrima rasla je svega devet posto, sporije nego u SAD-u i daleko manje od 120 posto koliko su plaće uvećane u primjerice Brazilu. Doduše, početkom ove godine minimalna satnica povećana je 10 posto, na 80 pesosa (4,49 dolara). K tome, plaće u proizvodnom sektoru od tri do četiri su puta veće od “minimalca”, tvrdi meksička udruga izvoznika Index.

No, radnici u automobilskoj industriji – glavnom generatoru trgovinskog viška od 64 milijardi dolara koji posebno nervira predsjednika Donalda Trumpa – zarađuju bitno manje nego američke kolege, šest dolara na sat, nasuprot 28 dolara u SAD-u.      

Komentirajte prvi

New Report

Close