‘Nisam za neradnu nedjelju svima, neka trgovci odaberu’

Autor: Poslovni dnevnik , 25. rujan 2018. u 13:12
Rasprave oko (ne)rada nedjeljom rasplamsale se svugdje/Marko Jurinec/PIXSELL

Oko 200.000 trgovaca radi svaki dan u tjednu i oni bi trebali biti plaćeni znatno više od zakonske obveze o 26% većoj plaći, kaže Ljajić.

Novi val prijedloga i inicijativa za ukidanje rada trgovina nedjeljom, koje gotovo pa bujaju po Europi, zahvatio je i Srbiju. U toj zemlji je 200.000 zaposlenih trgovaca, većina ih radi svaki dan u tjednu.

Radnički sindikati prvi put su pitanje slobodne nedjelje u Srbiji otvorili 2015. godine, no tad je bilo slabog odjeka. Sad je, čini se, javnost više okrenuta trgovcima. No, ne i resorni ministar.

Jednaki status
"Nisam za to da se ukida rad nedjeljom i da to bude obvezno za sve, poslodavci trebaju imati pravo izbora, neka radi tko želi. No, mislim da bi trgovci trebali biti tog dana plaćeni znatno više od trenutačne zakonske obveze, a to je 26% više od uobičajene dnevnice, praznikom i dvostruko više", objašnjava ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Politika prenosi njegove riječi da će o tome biti polemika kao i svugdje u Europi, te spominje Hrvatsku gdje se opet raspravlja o neradu nedjeljom, nakon što je već i 2003. i 2009. kratko taj dan bio neradan svima.

Iz Udruženja trgovaca Novi Sad drže da bi se na državnoj razini trebao regulirati položaj trgovaca, i malih i velikih, da budu jednakog statusa. "Bilo bi dobro da nedjeljom rade restorani, pumpe, hitne službe, a oni da radnu nedjelju završavaju u subotu. I strani poslodavci u Srbiji u matičnim zemljama ne rade nedjeljom, pa zašto to i ovdje ne bi bilo tako", misli Mlađan Šumić iz tog Udruženja. 

Loše bi djelovalo
On vjeruje da će za to doći vrijeme, jer standard Srba, dodaje, to zasad ne dopušta. Glavna je želja pobornika slobodne nedjelje da se prodavačima u malim dućanima omogući dan s obitelji. Samostalni sindikat trgovine Srbije još je prošle godine Vladi i Narodnoj skupštini dao prijedlog da se svima zaposlenima u maloprodaji omogući neradna nedjelja, i to trajno, te da se i zakonski propiše da je nedjelja neradna kao i državni praznici.

No, da se pita same poslodavce, dobar ih dio nije za promjene regulative, jer bi to loše djelovalo na poslovanje. "Imali bismo manji promet kad bi nam i nedjelje bile kao državni praznici"", kažu jedni, a drugi smatraju da, npr. pekare i i kiosci moraju biti otvoreni što dulje, upozoravajući da bi dan manje u radnom tjednu značio i tisuće radnih mjesta manje. Nedavno je Slovenija odredila da trgovine smiju raditi samo 20 nedjelja u godini, a radnike su taj dan dužne platiti 100 posto na bruto plaću ili satnicu.

Komentirajte prvi

New Report

Close