Niš za vodeni park poklanja zemljište tvrtki bez novca

Autor: Poslovni dnevnik , 12. lipanj 2017. u 22:00
Sumnjiva kompanija osnovana prije četiri mjeseca/Fotolia

U Srbiji nijedna lokalna samouprava dosad nije poklanjala zemljište za izgradnju vodenog parka i sve su na tome dobro zaradile.

Grad Niš planira tvrtki Aquaterra Solutions iz Beograda, koja je registrirana prije samo četiri mjeseca, s osnivačkim kapitalom od 62.999 dinara (oko 1815 kuna), i na "sumnjivoj" je adresi, pokloniti gradsko zemljište na lokaciji Lozni kalem, piše Danas.

Zemljište je veličine 5,5 hektara, a vrijedno je 200 milijuna dinara, te bi na njemu trebao biti izgrađen vodeni park vrijedan devet milijuna eura, upozorio je Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS). Predstavnici grada Niša takve tvrdnje negiraju, navodeći između ostalog da će se tek po završetku javnog poziva, koji će biti raspisan za nekoliko mjeseci, znati hoće li će zemljište biti ustupljeno bez naknade, kao i tko će biti investitor.

 

240 tisuća

€ dobiva Budva godišnje od zakupa zemljišta za vodeni park

Utjecaj ruskog kapitala
Vijećnici Skupštine grada Niša još nisu raspravljali o elaboratu o opravdanosti "otuđenja građevinskog zemljišta u javnom vlasništvu ispod tržišne cijene na lokaciji Lozni kalem", koji je bio na dnevnom redu. Navedene osobitosti projekta nalaze se u pismu o namjerama koje je tvrtka Aquaterra Solutions uputila gradu Nišu početkom ove godine. Ime beogradske tvrtke jednako je imenu tvrtke iz Crne Gore koja je u Budvi već izgradila vodeni park, a njen jedini osnivač i jedini član Skupštine,

Safet Hajdarpašić je u Upravnom odboru istoimene crnogorske tvrtke. Iz UPSS-u pitaju hoće li će Hajdarpašić, kao jedini vlasnik Aquaterra Solutionsa u Beogradu posao u Nišu uraditi sam ili će ga "ustupiti nekom drugom uz dobru proviziju". Istoimena budvanska tvrtka je tursko-crnogorska, s ruskim kapitalom, a vodeni park u Budvi gradile su ruske kompanije. Udruga ocenjuje i da je neshvatljivo da bilo tko poklanja zemljište za izgradnju visokoprofitabilnog vodenog parka. Grad Budva je crnogorskoj tvrtki Aquaterra zemljište dao u zakup za 240.000 eura godišnje, dok će Niš od novog vlasnika dobiti samo porez u iznosu od 28.300 eura. U Srbiji nijedna lokalna samouprava nije poklanjala zemljište za izgradnju vodenog parka. Zemljište u Subotici je za istu namjenu prodano za 34 eura po četvornom metru.

 

34 eura

po četvornom metru prodano je zemljište u Subotici za vodeni park

'Posao nije namješten'
"Zemljište nije poklonjeno, posao nije namješten, a beogradska tvrtka nije sumnjiva. U elaboratu su navedeni minimalni uvjeti za svakog investitora, ispod kojih se ne može ići. Ti uvjeti se poklapaju s onima koje je ponudila Aquaterra jer je ona bila jedini zainteresirani investitor, s konkretnom ponudom, te su to jedini parametri kojima raspolažemo.  Ako se na javni poziv bude javio samo taj investitor vodeni park će biti izgrađen pod takvim uvjetima. Ali, ako se javi više ponuđača, posao će dobiti onaj tko ponudi najbolje uvjete, među kojima može biti i ponuda da se zemljište plati, ili investicija bude veća, ili zaposli više ljudi", kaže Milan Ranđelović, načelnik Ureda za lokalni ekonomski razvoj grada Niša, dodajući da se javni poziv raspisuje kada Skupština grada usvoji elaborat, a vlada Srbije da suglasnost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close