NIS osposobljen za nastup na regionalnom tržištu

Autor: Rato Petković / VLM , 02. studeni 2012. u 17:13
Ilustracija

Sa proizvodnjom većom od potreba srpskog tržišta NIS se kandidira za najvećeg izvoznika goriva najviše kvalitete u regiji.

Ruska kompanija Gazpromnjeft, koja u NIS-u ima većinski udjel od 51 posto završila je obnovu pančevačke rafinerije u što je uložila 550 milijuna eura. Obnova rafinerije, koju srpski državni vrh smatra najaznačajnijim investicijskim projektom, omogućit će da u njoj od 2013. godine počne proizvodnja benzina i dizela euro 5 kvalitete. 

Sa proizvodnjom većom od potreba srpskog tržišta NIS se kandidira za najvećeg izvoznika goriva najviše kvalitete u regiji. Tu poslovnu ambiciju potvrdio je i glavni direktor NIS-a Kiril Kravčenko najavom kako će rafinerija u Pančevu biti, u tehnološkom pogledu, najopremljenija za proizvodnju benzina i dizela po najvišim europskim standardima. NIS je već zakoračio u Rumunjsku i Bugarsku gdje je angažiran na istraživanju nafte i plina, a usporedno je provođena strategija širenja maloprodajne mreže, kupovinom benzinskih crpki, veleprodajnih objekata (rezervora) te stvaranje logističke infrastrukture.

U povodu završetka višegodišnjeg posla čestitka je stigla iz Kremlja od predsjednika ruske vlade Vladimira Putina u kojoj je najavio ulaganje u NIS od još 1,5 milijadi eura. Nastavak investiranja u NIS smatra se ključnim za gospodarski razvoj Srbije. Gazpromnjeft je poslovanje u NIS-u preuzeo u veljači 2009. godine, plativši 400 milijuna eura za 51 posto udjela. U međuvremenu vlasništvo je povećano za blizu 10 postotaka kupovinom dionica na Beogradskoj burzi od malih dioničara. Završetak radova na obnovi rafinerije smatra se velikim uspjehom rusko-srpskog projekta. Aleksandar dujkov, glavni direkotr Gazpromnjefta, izjavio je kako su obnovom rafinerije stvoreni uvjeti za širenje poslovanja na balkanskom tržištu, koje pored Bugarske i Rumunjske obuhvaća još Mađarsku i BiH.

NIS kani proširiti poslovanje i u oblasti petrokemije. Već je uspostavljena suradnja s domaćom kompanijom „Petrohemija“, koju NIS obkrbljuje sirovinama, a na temelju dosadašnjih potraživanja ima vlasnički udjel.

Poslije završetka obnove i dosadašnjeg uspješnog poslovanja dioničari postavljaju upit kada će NIS početi s isplatom dividendi. Za to je zanteresirano blizu četiri miliujna malih dioničara, kojima je vlada, prije privatizacije, podjelila besplatne donice. U tom pogledu iz Gazpromnjefta je obećano kako se isplata dividendi može očekivati već za 2012. godinu. Pred ruskom i srpskom stranom stoji još jedno otvoreno pitanje, što se odnosi na plaćanja rudne rente. Vlada je odlučila da se ona osjetno poveća, ali u Gazpromnjeftu nisu spremni prihvatiti izmjenu dosadašnje rente sve dok ne budu vraćena sredstva uložena u modernizaciju rafinerije. Pojedini domaći stručnjaci smatraju kako je Gazpromnjeft niskom rentom i povećanjem eksploatacije srpskih izvora nafte, te višegodišnjim monopolskim položajem na tržištu, dobar dio sredstava uloženih u rafineriju pribavio na „srpskom terenu“.

Komentirajte prvi

New Report

Close