Nikolić: Srbija ne može birati između Kosova i EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. ožujak 2013. u 08:31
Tomislav Nikolić (Epa)

Nikolić je ponovio da je Beograd jasno postavio tzv. crvenu crtu, preko koje neće prijeći.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u intervjuu u ponedjeljak da Beograd ne može birati između Europe i Kosova i da neka rješenja koja se nude za Kosovo mogu ozbiljno ugroziti nastavak eurointegracija.

Gostujući u emisiji TV B92 Nikolić je izjavio da "nije moguće birati između Europe i Kosova" i da "neće biti kraj svijeta ako sporazum (s Prištinom) ne bude bio postignut 2. travnja", a Srbija ne bude dobila datum za početak pregovora o pristupanju EU. U tom slučaju, drži Nikolić, novi rok za dogovor sa EU o datumu bio bi sigurno u narednih godinu dana.

Nikolić je ponovio da je Beograd jasno postavio tzv. crvenu crtu, preko koje neće prijeći: "Nikad ne priznati nezavisnost Kosova, a u dugom vremenskom periodu ne dozvoliti da se na teritoriju srpske zajednice pojavi neka oružana sila". On je ocijenio i da "međunarodna zajednica svoja stajališta (o rješenju za Kosovo) ne temelji na nekom planu, već na stajalištu velikih država".

"Neki u Europi podrazumijevaju naše odnose kao odnose dva dobra susjeda, što Srbija ne može prihvatiti. Ni u čemu nismo popustili, ali očigledno da je netko računao da smo pritjerani uza zid", rekao je Nikolić, istaknuvši da nitko iz državnog vrha tko pregovara s Prištinom nema nema pravo pogaziti rezoluciju Skupštine Srbije o Kosovu, a da se sa svakom eventualnom promjenom mora suglasiti državni parlament.

U ponedjeljak je državni vrh Srbije usuglasio stajališta uoči nastavka dijaloga s Prištinom u Bruxellesu 2. travnja, a zajednička je ocjena da Srbija u naredni krug pregovora mora ući sa preciznijim prijedlozima za nadležnosti i ovlasti zajednica srpskih općina na Kosovu, što je dosad bio problem o kojem se dvije strane nisu uspjele usuglasiti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zašto Srbija ne može birati između Kosova i EU?

Pa Hrvatska je između Hrvatske i EU mogla birati. Izabrala je EU.

New Report

Close