Nikolić: Spor Srbije i Hrvatske zatočenik loše političke klime u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2014. u 08:57
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Nikolić je u intervjuu za Radioteleviziju Srbije (RTS) je rekao da u Srbiji politička situacija ne ovisi o tome hoće li Srbija odustati od protutužbe za genocid, za razliku od Hrvatske.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u srijedu je sudbinu spora Srbije i Hrvatske o genocidu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu ocijenio zatočenikom loše političke klime u Hrvatskoj.

Nikolić je u intervjuu za Radioteleviziju Srbije (RTS) je rekao da u Srbiji politička situacija ne ovisi o tome hoće li Srbija odustati od protutužbe za genocid, za razliku od Hrvatske.

“Međutim, najbolji predsjednik za odnose sa Srbijom (Ivo Josipović) i najbolja vlada u Hrvatskoj (premijera Zorana Milanovića) ne usuđuju se povući tužbu”, rekao je Nikolić, ocijenivši da je sudbina tog spora pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) “zatočenik loše političke klime u Hrvatskoj”.

“Ako se hoćemo tužiti za genocid – koga da uvjerimo da smo prijatelji i da samo glumimo da se tužimo. Ili glumimo prijateljstvo ili glumimo da se tužimo”, rekao je Nikolić za RTS.

Nikolić je naveo kako se sad hrvatska strana dosjetila Srbiji postavljati uvjet da otkriju masovne grobnice u Srbiji u kojima su pokopani Hrvati, “kao da mi ne bi mogli njima postaviti 15 uvjeta – da oni otkriju masovne grobnice Srba, da vrate imovinu, mirovine, da jamče apsolutnu sigurnost i da nitko ne smije biti napadnut ako se vrati…”

“A mi smo rekli – hajde da to uradimo jedni s drugima otvoreno. Rekao sam predsjedniku Hrvatske da u Srbiji, kad se ljudi posvađaju oko međe i odu na sud, ne razgovaraju”, rekao je Nikolić.

Na opasku kako pravni stručnjaci tumače da nijedna tužba nema izgleda na sudu, Nikolić je odgovorio da su mu to rekli i u Hrvatskoj oni koji su pisali tužbu, ali da je to službena politika.

“Tako nešto je besmisleno, ali gotovo je – zategli su”, ocijenio je Nikolić, naglasivši kako politička situacija i budućnost stranaka u Srbiji ne ovise o tome hoće li Srbija odustati od te tužbe ili ne, dok je u Hrvatskoj to drugačije.

Na predstojećim prijevremenim izborima, koje je u srijedu raspisao, otvoreno je podupro Srpsku naprednu stranku (SNS) Aleksandra Vučića.

Rekao je da je predsjednik svih građana, ali da mu nisu sve stranke iste i da će na izvanrednim parlamentarnim izborima “navijati da pobijedi SNS”, čije je predjsednik bio do izbora za šefa države na izborima 2012.

“Ja ću, naravno, navijati da pobijedi SNS, zato što sam bio njen kandidat na predsjedničkim izborima i zato što mislim da je to ona snaga, odlučujuća snaga, koja je državi i društvu nedostajala, na vrijeme formirana, na vrijeme sazrela, na vrijeme utvrdila svoju politiku i počela je ostvarivati”, rekao je Nikolić.

Nikolić je ocijenio i da je vrijeme da čelnik naprednjaka Aleksandar Vučić postane premijer jer su članovi njegove stranke, SNS, masovno počeli tražiti izbore i pokazali da je stranka “opravdala povjerenje, ojačala je i vrijeme je da to (povjerenje) provjeri”.

“Rekao sam Aleksandru Vučiću kako je vrijeme da on preuzme odgovornost kao predsjednik vlade” rekao je Nikolić, procijenivši kako će SNS na prijevremenim izborima dobiti 150 (od 250) zastupnika u parlamentu Srbije, na temelju čega drži prirodnim ishodom “da Vučić zatraži mandat i formira vladu”.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Netrebate se ispričavati , ni izvinjavati !

Dajte nam podatke o “nestalima ” – našim najmilijima ,
Vratite opljačkano,
Dostavite karte gdje ste mine postavili po lijepoj našoj ,
Platite ratnu štetu

[emo_bijesan]

[emo_ljut]

Ovaj zlonamjerni srbianac i dalje tupi po svom! Ispričajte se, dajte podatke o nestalima, platite ratnu štetu i prestanite sa fašizmom pa možemo razgovarati! Ovako no pasaran!

Za Srbiju Josipović i Milanović najbolji predsjednik i premijer Hrvatske.

Za Hrvatsku Josipović i Milanović najgori predsjednik i premijer Hrvatske.

Čestitke Srbima što biraju najbolje za sebe.

New Report

Close