Nikolić šalje Mrkića na inauguraciju Grabar Kitarović

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. siječanj 2015. u 16:21
Foto: Patrik Maček / Pixsell

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić neće nazočiti inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a 15. veljače poslat će u Zagreb svog izaslanika, savjetnika za vanjsku politiku Ivana Mrkića, tvrdi u srijedu beogradski tisak.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić neće nazočiti inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a 15. veljače poslat će u Zagreb svog izaslanika, savjetnika za vanjsku politiku Ivana Mrkića, tvrdi u srijedu beogradski tisak.

Kako pišu "Večernje novosti", s obzirom na nedavne izjave Grabar Kitarović, "koja je Vojvodinu proglasila državom i Srbe u Hrvatskoj Hrvatima, te i na činjenicu da je inauguracija zakazana za Sretenje, 15.veljače, kad je i Dan državnosti Srbije, male su šanse da Nikolić promijeni odluku".

Ovom listu to je potvrdila i Nikolićeva savjetnica za medije Stanislava Pak Stanković, ocijenivši kako su "veće šanse" da Nikolić ne nazoči inauguraciji hrvatske kolegice.

"Kada bude stigao poziv, predsjednik Nikolić će još jednom razmisliti o tome hoće li biti na inauguraciji. U svakom slučaju, više neće biti praksa da Srbija stalno popušta", rekla je Pak Stanković i naglasila kako to "ne mijenja želju Srbije da surađuje sa svim državama u regiji", pišu "Večernje novosti".

Prilikom donošenja definitivne odluke o putu u Zagreb bit će uzeta u obzir i eventualna preporuka srbijanske vlade, ako se, kako navodi ovaj list, vlada uopće bude i oglašavala o ovom pitanju.

Beogradski mediji prenijeli su danas da je iz ureda hrvatskog predsjednika svima poslana diplomatska nota istog sadržaja, bez navođenja imena, te da to znači poziv najviše rangiranom dužnosniku ili visokom ugledniku. Prenosi se i izjava glasnogovornice hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijele Barišić da diplomatska nota sadrži općenite informacije o ceremoniji.

"Koga će svaka zemlja delegirati da je predstavlja na inauguraciji, ovisi o njoj samoj", rekla je Barišić agenciji Beta, upitana o tome je li na inauguraciju pozvan srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

Popis inozemnih dužnosnika koji će sudjelovati na svečanosti u Zagrebu 15. veljače trebao bi biti poznat oko 5. veljače.

"Večernje novosti" navode da poziv s Pantovčaka uključuje i kosovsku predsjednicu Atifete Jahjagu te podsjeća kako na Josipovićevoj inauguraciji prije pet godina nije bilo predstavnika Srbije, jer su bili pozvani i gosti iz Prištine.

"Također, na Nikolićevu inauguraciju nije došao tadašnji hrvatski predsjednik (Ivo) Josipović", pišu "Večernje novosti".

List podsjeća i da je inauguracija Kolinde Grabar Kitarović bila planirana za 18. veljače, ali je datum promijenjen zbog toga što je američki predsjednik Barack Obama za taj dan najavio veliki summit o borbi protiv ekstremizma, što bi spriječilo veći broj šefova država ili vlada da toga dana dođu u Zagreb.

Komentirajte prvi

New Report

Close