Nikolić poziva Kineze da ulažu u FAP i Zastavu

Autor: Poslovni dnevnik , 03. rujan 2015. u 16:15
Zastava kamioni već dugo traže strateškog partnera

Shaanxi Automobile Group proizvodi vojne i civilne kamione te manje automobile, a glavno izvozno tržište im je Rusija.

Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije koji trenutno boravi u Kini, pozvao je predsjednika Shaanxi Automobile Groupa da investira u kompanije FAP iz Priboja i Zastava kamione iz Kragujevca.

Nikolić se sastao s predsjednikom Shaanxi Automobile Groupa Yuan Hongmingom i rekao kako očekuje da će ta kineska kompanija naći interes za zajedničku proizvodnju u Srbiji. Predsjednik Srbije je naveo da je riječ o licenciranim proizvođačima koji imaju široki spektar proizvoda. Yuan Hongmingom je odgovorio da kineska kompanija razmatra mogućnost ulaganja u Srbiju i da će posebnu pozornost posvetiti upravo FAP-u i Zastava kamionima. Nikolić je posjetio proizvodne pogone kompanije Shaanxi Heavy-duty Automobile Groupa, koja posluje u sklopu Shaanxi Automobile Groupa, osnovanog 1958. godine, koji ima 32.000 radnika.

 

32tisuće

radnika zapošljava kineski Shaanxi Automobile Group

Najviše se bavi proizvodnjom vojnih i civilnih kamiona, srednjih putničkih vozila, malih automobila, te motora i dijelova. Shaanxi Heavy-duty Automobile Group izvozi svoje automobile u više od 80 zemalja, a glavno izvozno tržište im je Rusija. Kineska kompanija zainteresirana je za izvoz kamiona u Srbiju, gdje su dosad prodali samo tri vozila, i to još 2008. godine, međutim, drže da je potrebno ispitati i mogućnosti za razvoj drugih oblika suradnje sa srpskim kompanijama. Nikolić je posjetio i tvornicu telekomunikacijske opreme ZTE, a izvršni potpredsjednik Zeng Xuezhong izjavio je da je Srbija strateško tržište za tu kompaniju.

Zeng je Nikoliću potvrdio da je ZTE spreman pomoći u svim strateškim projektima i najavio da će kompanija nastaviti razvijati posao u Srbiji. Korporacija ZTE jedna od je vodećih kompanija u području proizvodnje opreme za telekomunikacije. Osnovana je 1985. godine i djeluje u više od 150 zemalja. O veličini te kineske kompanije dobro govori podatak da  ima oko 13 tisuća zaštićenih patenata. Kompanija ZTE Serbia je u 2011. godini ostvarila prihod od 11 milijuna eura, u 2012. i 2013. godini po 15 milijuna eura, dok joj je u 2014. godini prihod iznosio 22 milijuna eura. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

PD ,
zašto ste toliko opsjednuti s Yugokomšijama ?

Dobrice Ćosića:

Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga;
lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja.
Lažemo zbog slobode.
Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije.
Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“
-„Laž je srpski državni interes.“
-„Laž je u samom biću Srbina“.
-„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“
-„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…

New Report

Close