Nijemcima i Austrijancima 4000 hektara zemljišta

Autor: Poslovni dnevnik , 06. kolovoz 2017. u 21:59
Oduzetu imovinu ne mogu dobiti pripadnici okupacijskih snaga u Drugom svjetskom ratu/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Podneseno je 1157 zahtjeva za povrat oduzete imovine.

Srpska Agencija za povrat imovine provjerava zahtjeve za vraćanje oko 4000 hektara poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima, doznaje Blic. Agenciji je podnijeto 593 zahtjeva njemačkih državljana i 564 zahtjeva austrijskih državljana.

Njemačkim državljanima je vraćeno 28 poslovnih prostora, pet zgrada i tri stana ukupne površine 1727 kvadrata i oko 142 hektara poljoprivrednog zemljišta, dok je austrijskim državljanima vraćeno 12 poslovnih prostora i dva stana ukupne površine 2099 kvadrata, te 452 kvadrata neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, oko 243 hektara poljoprivrednog zemljišta i 0,25 hektara šuma. "Za vraćanje je preostalo oko četiri tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta u zahtjevima koji su još uvijek u proceduri, pri čemu se ispituju posebni uvjeti koji moraju biti ispunjeni za vraćanje imovine koja je bila predmet oduzimanja i za vraćanje imovine kada su podnositelji zahtjeva strani državljani", kaže Strahinja Sekulić, direktor Agencije za povrat imovine.

Osim uvjeta da bivši vlasnik bude rehabilitiran, Zakon o povratu oduzete imovine i obeštećenju propisuje da pravo na vraćanje oduzete imovine ili obeštećenje nema osoba koja je bilo pripadnik okupacijskih snaga koje su djelovale na području Republike Srbije za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao ni njegovi nasljednici. Također, stranim državljanima se imovina vraća pod uvjetom reciprociteta, što je propisano zakonom.

"Agencija je po službenoj dužnosti utvrdila da između Srbije s jedne strane i Austrije i Njemačke s druge strane postoji reciprocitet. Također, propisano je da pravo na vraćanje imovine ili obeštećenje nema strani državljanin, odnosno njegovi zakonski nasljednici, za koje je obvezu obeštećenja preuzela strana država na temelju međunarodnog ugovora, kao i strani državljanin, odnosno njegovi zakonski nasljednici, koji su i bez postojanja međunarodnog ugovora obeštećeni ili im je pravo na vraćanje imovine priznato pravom strane države", kaže Strahinja Sekulić. Usto, Srbija je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju preuzela obvezu da strancima omogući prodaju poljoprivrednog zemljišta, te bi najavljeni otežavajući uvjeti mogli otežati i postupak povrata imovine", upozorava Strahinja Sekulić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close