Nijemcima dopušteno pravo veta u VW-u

Autor: Poslovni dnevnik , 23. listopad 2013. u 22:00
Donja Saska će i dalje moći blokirati preuzimanje/REUTERS

ECJ odbacio tužbu Europske komisije.

Njemačka će zadržati svoje pravo veta u Volkswagenu nakon što je porazila Europsku komisiju u njezinu novom pravnom napadu na zakon koji štiti tog trećeg najvećeg svjetskog proizvođača automobila od preuzimanja već pedeset godina.

Naime, Europski sud pravde (ECJ) u Luxembourgu odbacio je u utorak tužbu Europske komisije protiv tzv. "Volkswagenova zakona", ostavivši Donjoj Saskoj pravo da blokira važne odluke poput zatvaranja tvornica ili buduće pokušaje preuzimanja, piše The Financial Times. Suci su zaključili da je Njemačka u cijelosti ispunila sudski nalog iz 2007. da ublaži zakon i odbacili stav Komisije da je nezakonito pravo veta i dalje na snazi.

Njemačka pobjeda kulminacija je dugog pravnog spora oko njezinih "zlatnih dionica" u VW-u,koje Bruxelles smatra protekcionizmom, a koje su njemačke vlade uporno odlučno branile. Ni europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier ne namjerava se više baviti tim slučajem. "Današnjom presudom slučaj je zaključen", rekao je njegov glasnogovornik. 

Komentirajte prvi

New Report

Close