Nijemci zadovoljniji smjerom u kojem im ide država, za razliku od nekih drugih u EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. rujan 2017. u 09:17
Foto: Reuters

Oko 77 posto ispitanih reklo je da se njihova osobna ekonomska situacija popravila ili ostala ista tijekom posljednje dvije godina, a 80 posto je sebe opisalo kao podržavatelje političkog centra.

Nijemci su mnogo zadovoljniji smjerom u kojem ide država i manje politički polarizirani nego druge europske nacije, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu, što objašnjava i zašto se očekuje pobjeda Angele Merkel na izborima ovoga mjeseca. 

Istraživanje zaklade Bertelsmann pokazalo je da 59 posto Nijemaca vejruje da njihova država ide u dobrom pravcu.

Oko 77 posto ispitanih reklo je da se njihova osobna ekonomska situacija popravila ili ostala ista tijekom posljednje dvije godina, a 80 posto je sebe opisalo kao podržavatelje političkog centra.

Rezultati su u opreci s onima u drugim europskim zemljama gdje je nezadovoljstvo gospodarstvom i političkim establishmentom posljednjih godina dovelo do rasta potpore populističkim strankama desnice i ljevice.

Njemački glasači izgleda da, za razliku, žele kontinuitet. Očekuje se da će kancelarka Merkel  24. rujna osvojiti rekordni četvrti mandat jer ankete pokazuju da njezin blok desnog centra vodi s 13 do 15 posto ispred socijaldemokrata, njihovog najsnažnijeg suparnika,

"Ovi rezultati ukazuju da je njemačko društvo izrazito zadovoljno i usmjereno na status quo, što je u oštrom kontrastu sa situacijom drugdje u Europi", rekle su autorice Catherine de Vries i Isabell Hoffmann.

U Italiji, primjerice, samo 13 posto ispitanika kaže da je zadovoljno smjerom u kojem ide njihova država. U Francuskoj i Britaniji zadovoljnih je 36 i 31 posto, dok je u prosjeku u 28 članica EU-a zadovoljnih 36 posto.

I Njemačka i Francuska posljednjih su mjeseci zabilježile izrazita povećanja broja zadovoljnih. U istraživanju provedenom u ožujku, prije no što je za predsjednika izabran mladi političar centra Emmanuel Macron, samo je 12 posto Francuza ocjenjiivalo da njihova zemlja ide u dobrom pravcu. U Njemačkoj je zadovoljnih bilo 32 posto.

Među velikim europskim državama Francuska je politički najpolariziranija sa samo 51 posto anketiranih koji su se izjasnili kao politički centar. Oko 24 posto ispitanih se izjasnilo kao ljevičari ili krajnji ljevičari, dok je 25 posto sebe opisalo kao desničare ili ekstremne desničare.

U Njemačkoj se samo 13 posto ispitanih svrstalo na ljevicu ili ekstremnu ljevicu, a na desnicu i ekstremnu desnicu sedam posto.

Istraživanje zaklade Bertelsmann provedeno je u srpnju na uzorku od 10755 Europljana u svim članicama Unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close