Nijemci u trgovinama trošili 2,2% manje

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2019. u 21:59
Prodaja hrane rasla 4 posto, Foto: Reuters

Nakon izvoza, sada podbacila i osobna potrošnja.

Promet u maloprodaji u Njemačkoj snažno je pao u srpnju, pokazali su u petak podaci statističkog ureda, signalizirajući nove nevolje za gospodarstvo koje slabljenje inozemne potražnje pokušava nadoknaditi okretanjem domaćim potrošačima. Sezonski i kalendarski prilagođeni promet u njemačkoj maloprodaji pao je u srpnju za 2,2 posto u odnosu na lipanj kada je uvećan 3,5 posto. U odnosu na prošlogodišnji srpanj porastao je solidnih 4,4 posto, pri čemu u Destatisu napominju da je ovogodišnji srpanj imao jedan prodajni dan više od prošlogodišnjeg.

Najviše je u prošlom mjesecu na godišnjoj razini porasla prodaja putem interneta i pošte, za 8,4 posto. Prodaja u trgovinama mješovite robe, uključujući hranu, alkoholna pića i duhanske proizvode, uvećana je 4 posto, a u supermarketima i ostalim većim trgovinama za 4,3 posto. Nijemci su pak manje kupovali odjeću, cipele, tekstilne i proizvode od kože, uz pad prometa u trgovinama takvih proizvoda za 1,9 posto.

Tradicionalno izvozno orijentirano njemačko gospodarstvo našlo se u problemima zbog slabljenja inozemne potražnje pod utjecajem globalnih trgovinskih sukoba i 
brexita.

Komentirajte prvi

New Report

Close