Nijemci plaćaju za zatvaranje rudnika

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2020. u 21:59
Odšteta i radnicima/SHUTTERSTOCK

RWE dobiva do dvije milijarde eura za trošak prekida proizvodnje ugljena.

Predstavnici svih važnijih kompanija koje upravljaju rudnicima ugljena u Njemačkoj sastat će se početkom idućeg tjedna s predstavnicima vlade kako bi razgovarali o kompenzaciji za planirano gašenje proizvodnje, rekli su izvori uključeni u tijek tih  pregovora.

Potom bi se u srijedu navečer njemačka kancelarka Angela Merkel trebala sastati s premijerima svih onih saveznih zemalja u kojima se i dalje proizvodi ugljen, dodaju ti isti izvori. Njemačka vlada namjerava ugasiti proizvodnju ugljena do 2038. u sklopu tranzicije na čišće izvore energije, u čemu je ta zemlja već daleko odmakla. U izvješću objavljenom početkom prošle godine vladino povjerenstvo preporučilo je da se za restrukturiranje energetske industrije izdvoji više od 40 milijardi eura.

Izvršni direktor energetskog diva RWE-a Rolf Schmitz zatražio je do 1,5 milijardi eura kompenzacije po gigavatu smanjene proizvodnje do 2022.  RWE bi, kako je najavljeno, mogao dobiti do dvije milijarde eura kako bi pokrio troškove prekida proizvodnje ugljena, navodi Rheinische Post. Njemačka vlada je također spremna mogla platiti odštetu  svim onim radnicima koji izgube posao u industriji vađenja lignita.

Savezne zemlje na području nekadašnje istočne Njemačke (DDR) upozoravaju Berlin da bi energetska tranzicija mogla dodatno produbiti ekonomsku nejednakost između istoka i zapada. Naime, u istočnom dijelu ujedinjene Njemačke BDP po stanovniku još uvijek je 30 posto manji od onog na zapadu  te zemlje, upozorava DPA.

Komentirajte prvi

New Report

Close