Nijemci jeftino rasprodaju elektrane

Autor: Tomislav Pili , 03. veljača 2015. u 10:40
Rabljene turbine mogu se dobiti za trećinu cijene/REUTERS

Iz E.ON-a tvrde kako primaju povećani broj upita za kupnju opreme iz elektrana.

Dvije najveće njemačke kompanije za proizvodnju električne energije, RWE i E.ON, traže kupce za desetak svojih termoelektrana koje se prodaju u dijelovima, ali i u cjelini, ako to kupac želi.

Posebno bi se željeli riješiti elektrana na plin koje su sve više nekonkurentne zbog uspona obnovljive energije s jedne strane, ali i trenutno rekordno jeftinog ugljena s druge strane. Naime, proizvodnja iz obnovljivih izvora energije iz kojih bi Njemačka do 2025. trebala dobivati 45 posto struje pritisnula je cijene električne energije. U RWE-u posebno ciljaju na sve veće tržište turbina smatrajući kako rabljene turbine iz elektrana mogu naći kupce. Naime, cijena nove turbine kreće se oko 30 milijuna dolara, dok je RWE voljan prodati rabljene već za trećinu te cijene.

Prodaja elektrana, u cjelini ili u dijelovima, svakako je jedna od opcija, izjavio je krajem siječnja u Berlinu zamjenik glavnog izvršnog direktora RWE-a, Rolf Martin Schmitz. "Transportni troškovi potpuno su marginalni", dodao je Schmitz, a prenosi Bloomberg. Ta kompanija ima šest plinskih termoelektrana u Njemačkoj i Nizozemskoj koje joj više ne trebaju. Inače, RWE već ima iskustva s prodajom dijelova jer je 2012. prodao Egiptu turbine iz jedne nuklearke koja je prestala s radom. I glasnogovornik E.ON-a Markus Nitschke za američki je medij potvrdio kako kompanija prima povećani broj upita za kupnju dijelova opreme, a povremeno se nađe i interesent za kupnju cijelih elektrana.

Na internetskim stranicama konzultantske tvrtke RAG Mining Solutions može se naći popis opreme iz deset termoelektrana na ugljen i plin koja se nudi na prodaju. Prema navodima Martina Junkera, izvršnog direktora te tvrtke, mnogo je brže rastaviti postojeću elektranu i sastaviti je na novoj lokaciji, a kupac dobiva energetsko postrojenje za trećinu cijene nove elektrane. Junker glavno tržište za rabljenu opremu iz njemačkih elektrana vidi u zemljama s područja bivšeg Sovjetskog Saveza, Afrike, Azije i možda Južne Amerike. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Možda jedna osvane pokraj Osijeka i Sl. Broda

eto prilike za ekipu genijalaca iz stranke orah da svojim privatnim novcima povoljno kupe elektrane na plin i pokažu glupim nijemcima kako iste mogu biti isplative.

New Report

Close