Đ. Nicović kupio 29% jedine crnogorske tvornice vode

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2016. u 22:00
Tvornica Bjelasica Rada izgrađena je u suradnji s Radenskom

Nicović je postao vlasnik udjela u Bjelasici Radi preko tivatskog HTP Mimoza, čiji je vlasnik.

Đorđije Nicović, srpski poduzetnik porijeklom iz Crne Gore, postao je vlasnik 29% udjela u kompaniji Bjelasica Radi, prvoj i jedinoj crnogorskoj tvornici za flaširanje vode. Nicović je postao vlasnik udjela u Bjelasici Radi preko tivatskog HTP Mimoza, čiji je vlasnik, kroz dokapitalizaciju vrijednu 820.000 eura, piše list Dan.

Na internet stranici Montenegroburze objavljeno je da je 7. ožujka Bjelasica Rada, u vlasništvu Eurofonda, povećala kapital registracijom novog izdanja dionica unaprijed određenim osobama koje su se obvezala da će kupiti cijelu emisiju. Izdano je 436,2 tisuća dionica, čija je nominalna vrijednost 820.000 eura. Đorđije Nicović, jedan od najbogatijih srpskih poduzetnika, vlasnik je kompanije Gorska, koje je prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA) vlasnik 81,68% tvrtke HTP Mimoza.

Veliki zemljoposjednik
Prema podacima CDA, Nicović je i pojedinačni dioničar sa 0,27% HTP Mimoza, dok Eurofond, koji kontroliraju osobe bliske crnogorskom poduzetniku Veselinu Baroviću, ima 0,6% dionica HTP-a Mimoza, dok je u vlasništvu manjinskih dioničara 13,48% udjela. Tvornica Bjelasica Rada izgrađena u suradnji sa slovenskom kompanijom Radenska i počela je raditi 10. svibnja 1984. godine, a dio postrojenje trenutno se obnavlja, zbog čega su radnici poslani na kolektivni godišnji odmor. Nicović je bio prilično svestran u svojoj poduzetničkoj karijeri, a najpoznatiji je kao najveći vlasnik zemljišta u Srbiji, njegova kompanija Irva obrađivala je oko 30 tisuća hektara zemljišta. Ali, nije se previše iskazao kada je riječ o vođenju PIK-a Bečej, značajne srpske poljoprivredne kompanije koju je preuzeo 2007. godine. Konzorcij koji su činili Nicovićeva Irva i jedan investicijski fond s Djevičanskih otoka državni paket od 40,9 posto dionica PIK-a Bečej platio je tada oko 12 milijuna eura.

Uništio PIK Bečej
Ali samo četiri godina kasnije PIK Bečej otišao je u stečaj i stečajni upravitelj preuzeo je upravljanje kompanijom. Đorđije Nicović pozvao je državu da pomogne u spašavanju PIK-a Bečej i pristao da državi prepusti svoj dio vlasništva u kompaniji.  Krajem 2015. godine, drugi veliki vlasnik zemljišta u Srbiji Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, kupio je PIK Bečej za 45,5 milijuna eura, nakon što je dao bolju ponudu od jedinog protukandidata Petra Matijevića, vlasnika Industrije mesa Matijević. Pd

Razvoj tvornice

Od stakla do plastike
Od početka rada 1984. godine do 2009. tvornica Bjelasica Rada flašira vodu na liniji za staklo u staklenim bocama od jedne litre, a od 2002. godine i u staklenoj nepovratnoj ambalaži od 0,25 litara. Od rujna 2009. godine počinje i s pakiranjem mineralne vode u staklenoj nepovratnoj ambalaži od 0,75 litara. U svibnju 2001. godine instalirana je nova automatizirana linija za PET ambalažu za pakiranja od 0,5, 1,5 i 2 litre vode.

Komentirajte prvi

New Report

Close