Netflix plaća sve višu cijenu stjecanja novih korisnika

Autor: Tomislav Pili , 23. listopad 2018. u 22:00
Već drugi put ove godine kompanija plasira obvezničko izdanje/REUTERS

Novac će biti iskorišten za ulaganje u produkciju i kupnju sadržaja, no podaci pokazuju da se zaduženost u tri godine udvostručila.

Netflix po drugi put ove godine kreće u značajno zaduženje, pa analitičari smatraju kako će se dioničari načekati na pozitivan novčani tok te kompanije.

Pionir i globalni lider u video streamingu objavio je kako na tržištu kapitala namjerava prikupiti dvije milijarde dolara kroz izdavanje obveznica. Novac će biti iskorišten za produkciju originalnog sadržaja te kupovinu serija drugih produkcijskih kuća. Netflix je ranije najavio kako ove godine na kupnju i produkciju serija i filmova planira utrošiti osam milijardi dolara.

No, do kraja trećeg tromjesečja utrošeno je već 6,9 milijardi dolara, pa ako se takva dinamika nastavi, kraj godine kompanija bi mogla zaključiti s troškovima od devet milijardi dolara. Velika ulaganja potiču značajnu glad kompanije za kapitalom. Netflix se u travnju putem obvezničkog izdanja zadužio za 1,6 milijardi dolara, nakon što je u studenom prošle godine plasirao 1,9 milijardi dolara vrijedno obvezničko izdanje.

Ukupna zaduženost kompanije iznosi 8,4 milijarde dolara, a većina tog duga stvorena je u protekle tri godine. Od kraja 2014. Netflixov dugoročni dug se udvostručio dosegnuvši udjel od 65 posto k apitala. Odlični kvartalni rezultati objavljeni prošlog tjedna opet su smanjili zabrinutost da kompanija ima sve manje prostora na razvijenim tržištima  gdje može ciljati masovnu publiku po profitabilnim cijenama. Iako Netflix i dalje ima velik potencijal na rastućim tržištima, dio analitičara počeo je obraćati pažnju na visoku cijenu stjecanja novih korisnika.

"Ovo je dodatni dokaz Netflixovih potreba za kapitalom za financiranje kratkoročnih operacija i ulaganja u sadržaj. To pokazuje da su dalje nego ikad od pozitivnog novčanog toka", kaže za Reuters Richard Miller, osnivač i partner u Gullane Capitalu. Unatoč tome, od 43 analitičara koji prate Netflixovu dionicu, njih 27 preporuča njezinu kupnju, a samo trojica prodaju. Najavljenom obvezničkom izdanju Moody's je dodijelio rejting Ba3, tri stupnja u "junk" razredu. Takav rejting ima i cijela kompanija. Standard & Poor's dodijelit će rejting BB-.   

Komentirajte prvi

New Report

Close