Netanyahu se izborima bori za opstanak

Autor: Poslovni dnevnik , 16. rujan 2019. u 21:59
Benjamin Netanyahu/REUTERS

Kampanjom dominiralo obećanje da će anektirati trećinu Zapadne obale.

U Izraelu se u utorak održavaju drugi izbori u pet mjeseci, koji bi se mogli pretvoriti u bitku za politički opstanak premijera Benjamina Netanyahua, izraelskog premijera s najdužim stažem. 

Netanyahu je u travnju pretrpio jedan od najvećih poraza u karijeri, kada nije uspio sastaviti novu vladu iako su Likud i njegovi saveznici osvojili većinu parlamentarnih mandata.

Ne želeći riskirati da predsjednik Reuven Rivlin ponudi mandat za sastav vlade nekom drugom, Netanyahu, koji bi u idućim tjednima mogao biti optužen za korupciju, odlučio se na nove izbore. 

Završne ankete ukazuju na još jednu tijesnu utrku Likuda i centrističkog saveza Plavih i bijelih koji vodi bivši vojni zapovjednik Benny Gantz. Nije isključena ni još jedna pat pozicija između dviju strana. Izraelci bi mogli biti zasićeni održavanjem dvaju izbora u kratkom roku i odaziv bi se mogao pokazati ključnim.

I opet, izbori bi u velikoj mjeri mogli ponovo biti referendum o Netanyahuu.  Njegovo kontroverzno obećanje da će anektirati trećinu Zapadne obale ako pobijedi na izborima, tema je koja dominira zadnjim danima kampanje. 

"Ako netko može utjecati na predsjednika Trumpa, Kongres i američko javno mnijenje, to je snaga", kazao je Netanyahu u televizijskom intervjuu u kojem je nastojao ispolirati svoju vjerodostojnost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close