Nestlé u medicini vidi priliku od 10 milijardi franaka

Autor: Tomislav Pili , 01. lipanj 2016. u 16:16
Test je plaćen 100 milijuna eura, a na tržištu se očekuje 2021. godine/FOTOLIA

Nestléova divizija za medicinska istraživanja ima za cilj razviti nove načine dignostike i liječenja cijelog niza bolesti.

Švicarski prehrambeni div Nestlé odlučio se za zaokret u poslovanju koji bi ga u budućnosti trebao pretvoriti u neku vrstu farmaceutske kompanije. U utorak je kompanija objavila kako je dogovorila otkup prava na budući alergološki test na kravlje mlijeko za bebe koji razvija francuska biotehnološka tvrtka DBV Technologies.

Ta je tvrtka specijalizirana za razvoj alergoloških testova. Nestlé će ukupno platiti DBV-u 100 milijuna eura. Prvih 10 milijuna eura na račun će sjesti odmah, a preostalih 90 milijuna eura nakon što test dobije odobrenje regulatora zaduženih za sigurnost lijekova. K tome, Švicarci će plaćati i dvoznamenkasti postotak od prodaje testa koji bi se na tržištu mogao naći 2021. godine. U razvoju takvog testa Nestlé vidi veliku tržišnu priliku.

 

23posto

globalnog tržišta mliječnih proizvoda za djecu drži Nestlé

Statistike pokazuju kako do 15 posto beba pokazuje simptome alergije na kravlje mlijeko. Međutim, dijagnosticiranje takve alergije danas zahtijeva skupe testove upitne pouzdanosti, što pak motivira sve više roditelja da u potpunosti izbace mlijeko iz dječje prehrane. Otkupom prava na jednostavan, a pouzdan alergološki test Nestlé može spriječiti neopravdano zaziranje od mlijeka u prehrani djece, tim više jer dječja prehrana sudjeluje s 10 posto u prihodima kompanije, a drže i 23 posto globalnog tržišta mliječnih proizvoda za djecu.

S druge strane, Nestlé već nudi i niz proizvoda prilagođenih djeci s alergijama na hranu. Međutim, sklapanje ugovora s DBV-om pokazuje i rastuće ambicije Nestléa u području zdravstvenih istraživanja. Naime, kompanija procjenjuje da divizija za medicinske znanosti može donijeti 10 milijardi franaka godišnje kroz lepezu proizvoda koji su između prehrane i farmaceutike. Cilj te divizije koja već sada zapošljava 3000 ljudi je pronaći nove načine za dijagnosticiranje, liječenje i preveniranje cijelog niza bolesti, od gastrointestinalnih problema, pa do Alzheimerove bolest, piše Reuters.   

Komentirajte prvi

New Report

Close