Nestlé s novim šefom prekinuo tradiciju dugu čak 94 godine

Autor: Tomislav Pili , 29. lipanj 2016. u 08:33
Foto: Steve Parsons/Press Association/PIXSELL

Švicarski prehrambeni div našao izvršnog direktora izvan kompanije.

Na iznenađenje mnogih poznavatelja odnosa u kompaniji švicarski Nestlé za novog glavnog izvršnog direktora imenovao je Ulfa Marka Schneidera, dosadašnjeg čelnika njemačke kompanije Fresenius SE. Sadašnji izvršni direktor prehrambenog diva, Paul Bulcke, odlazi na dužnost predsjednika kompanije.

Na toj će poziciji Bulcke – koji je u Nestléu već četiri desetljeća – naslijediti Petera Brabeck-Letmathea koji sljedeće godine odlazi u mirovinu. Jon Cox, analitičar za švicarske dionice u Kepler Cheuvreuxu ističe kako je izbor Ulfa Marka Schneidera veliko iznenađenje. "Očekivao se netko iz kompanije", kaže Cox za Wall Street Journal. Naime, u svojoj 150 godina dugoj povijesti Nestlé nije imao čelnog čovjeka izvan kompanije od 1922. godine kada je kormilo preuzeo bankar Louis Dapples nakon što mu je propala vlastita banka.

Za nasljednika Paula Bulckea favoriti su bili Wan Ling Martello, direktor za Aziju, Oceaniju i Afriku, zatim Chris Johnson, direktor za poslovnu izvrsnost te Laurent Freixe, direktor za tržište Sjeverne i Južne Amerike. Izborom Ulfa Marka Schneidera koji dolazi iz njemačkog Freseniusa, kompanije iz segmenta zdravstvenih proizvoda, Nestlé poručuje tržištu i investitorima kako mu je u budućnosti mnogo važniji segment zdravstvenih i nutritivnih proizvoda. Analitičar francuske banke Société Générale Warren Ackerman izbor Schneidera je komentirao riječima kako je njime Nestlé "udahnuo svježi zrak" te kako će novi šef "donijeti kompaniji nešto novo".

Komentirajte prvi

New Report

Close