Nestašica radnika u Poljskoj prepreka bržem rastu BDP-a

Autor: Tomislav Pili , 18. rujan 2017. u 22:00
Poljske tvrtke sve više radnike traže u Ukrajini, a u prvih šest mjeseci zatražili su radne dozvole za 904.854 Ukrajinaca/ FOTOLIA

Polovica poslodavaca ima problem s nalaženjem radnika koji tek malo ublažava snažan rast plaća.

Poljski poslodavci morat će se pomiriti s činjenicom da razdoblje jeftine radne snage u toj zemlji polako postaje prošlost, ocjenjuju tamošnji ekonomisti. Osim toga, nedostatak radne snage u narednim godinama bit će jedna od najvećih prepreka za brži ekonomski rast Poljske. Kako stoji u istraživanju tvrtke za zapošljavanje Work Service iz Wroclawa koje prenosi Bloomberg, trenutno 51 posto poljskih poslodavaca tvrdi kako imaju poteškoća s pronalaženjem radnika. Još prošle godine to je mučilo 35 posto poslodavaca.  

Najniža nezaposlenost
"Trenutno, glavno ograničenje našeg bržeg rasta definitivno je povezano s tržištem rada", navodi Jaroslaw Jurak, predsjednik Uprave tvrtke Danwood koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća. Nestašica radnika i ne čudi s obzirom da je stopa nezaposlenosti u Poljskoj najniža od 1991. godine. U srpnju je iznosila svega 4,8 posto, dok je prosjek Europske unije 7,7 posto.

K tome, dva milijuna Poljaka radi u inozemstvu. "Situacija s padajućom stopom nezaposlenosti i rastućom zaposlenošću vrlo je nepovoljna s ekonomskog gledišta jer se mora preslikati na pritisak na rast plaća. Tržište rada moglo bi biti jedan od najvećih rizika za poljsko gospodarstvo u narednim tromjesečjima", ističe Jaroslaw Janecki, glavni ekonomist banke Société Générale iz Varšave. Kompanije već podižu plaće.

Statistika za srpanj pokazuje da plaće rastu pet posto mjesečno, najbrže u šest godina. Tako je Biedronka, trgovački lanac sa 60.000 zaposlenih, u travnju povisio plaće po treći put u godinu dana, slijedeći povećanje plaća u Lidlu i Kauflandu. Blagajnice s trogodišnjim iskustvom sada u Biedronki zarađuju 2750 zlota (642 eura) mjesečno, četvrtinu više nego godinu ranije. Međutim, prodaja je u tom razdoblju rasla tek 16 posto. U posljednjem poslovnom izvješću kompanija je naglasila kako mora upravljati padajućom profitabilnošću "ojačavajući fokus na troškovnu efikasnost", posebno u kontekstu "rastućih pritisaka na troškove radne snage".  

Prodor na istok
Unatoč rastu posljednjih godina, plaće poljskih radnika i dalje su značajno niže od onih na Zapadu. Podaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pokazuju da prosječna godišnja plaća u Poljskoj iznosi 25.921 dolar, nasuprot 46.389 dolara u susjednoj Njemačkoj. Dokle god bude postojala tako značajna razlika u plaćama, dio poljskih radnika odlazit će na rad na Zapad, ocjenjuju ekonomisti, čime će bazen dostupne radne snage biti dodatno smanjen. Osim u ulaganju u automatizaciju i robotizaciju proizvodnje, poljske kompanije sve više radnike traže na istoku, posebice Ukrajini.

U Poljskoj trenutno radi oko milijun Ukrajinaca, a još bi ih toliko trebalo uvesti, sugeriraju podaci ministarstva rada o zahtjevima za radne dozvole. Samo u prvih šest mjeseci ove godine poljski su poslodavci podnijeli zahtjeve za 904.854 ukrajinska radnika. Za usporedbu, u cijeloj prošloj godini podnijeto je 1,26 milijuna zahtjeva. Cezary Maczka, voditelj ljudskih resursa Budimexa, najveće građevinske kompanije uvrštene na burzi, ističe kako će osim Ukrajinaca ta tvrtka ubrzo početi tražiti radnike i u Bjelorusiji. 

Prosječna godišnja bruto plaća (u dolarima)

  • 42.304 – Velika Britanija
  • 20.667 – Mađarska
  • 60.242 – Švicarska
  • 46.389 – Njemačka
  • 25.921 – Poljska

Komentirajte prvi

New Report

Close