Neočekivani skok broja inozemnih turista u prvoj polovini godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. kolovoz 2013. u 13:05
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Broj stranih turista u zemljama širom svijeta poskočio je u prvoj polovini godine za 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, nadmašivši očekivanja, objavila je Svjetska turistička organizacija UNWTO.

 Broj stranih turista u zemljama širom svijeta poskočio je u prvoj polovini godine za 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, nadmašivši očekivanja, objavila je Svjetska turistička organizacija UNWTO.

Oko 494 milijuna stranih turista zabilježilo je najmanje jedno noćenje u inozemstvu u prvih šest mjeseci 2013., priopćio je jučer UNWTO u preliminarnom izvješću.

Na temelju tog snažnog rezultata WTO je povisio prognozu za cijelu godinu i sada očekuje da će povećanje broja turista biti na gornjoj granici prognoziranog raspona tri do četiri posto "ili će ga čak nešto premašiti".

U Europi je broj dolazaka stranih turista u prvih šest mjeseci ove godine porastao za 5,1 posto, utvrdili su u UNWTO-u. Azijsko-pacifička regija zabilježila je rast po stopi od 6,2 posto, uključujući i 11,6-postotni skok broja dolazaka stranih turista u jugoistočnoj Aziji.

U Sjevernoj i Južnoj Americi rezultati su podbacili, uz rast broja stranih turista za samo 2,2 posto. Pritom je u Sjevernoj Americi njihov broj uvećan za 3,1 posto dok je u Južnoj Americi i na Karibima gotovo stagnirao.

Afrika je pak zabilježila 3,8 posto više turista nego u istom razdoblju lani.

Na Bliskom istoku broj stranih posjetitelja skočio je pak za 12,9 posto, ali te brojke treba promatrati "s oprezom" zbog neujednačenih rezultata i ograničenih podataka, upozoravaju u UNWTO-u.

Glavni su izvori rasta potrošnje u turizmu ponovo bila emitivna tržišta gospodarstava u nastajanju. Tako je vodeću poziciju u pogledu rasta potrošnje na putovanja u inozemstvo ponovo zauzela Kina, s povećanjem na godišnjoj razini od 31 posto. Slijedi Rusija s 22-postotnim rastom, navode u UNWTO-u.

Na tradicionalnim je tržištima potrošnja ponovo bila umjerenija. Najviše se povećala u Kanadi, za tri posto, te u Francuskoj, za dva posto. SAD, Njemačka i Velika Britanija bilježili su pak stagnaciju potrošnju dok su Japanci, Australci i Talijani manje trošili na inozemna putovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close