Nema restrukturiranja duga za Grke

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2014. u 21:59
Klaus Regling, nepopustljivi šef ESM-a

Najveći je kreditor Grčke upravo ESM, fond za spašavanje posrnulih članica eurozone.

Nade Grčke o sklapanju novog sporazuma o restrukturiranju duga kojim bi se olakšalo zaključivanje međunarodnog paketa zajmova do kraja ove godine nisu realistične.

"Restrukturiranja duga neće biti", prenosi EUobserver izjavu Klausa Reglinga čelnika Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM)za njemački tjednik Der Spiegel. Najveći je kreditor Grčke upravo ESM, fond za spašavanje posrnulih članica eurozone, sa 133 milijardi eura zajmova s rokom otplate od 30 godina, i kamatnu stopu od 1,5 posto. "Na te zajmove kamatu ne treba plaćati idućih deset godina. Sve to, s ekonomske točke gledišta, odgovara određenom vidu restrukturiranja duga", napominje Regling.

Malo je prostora za izmjene uvjeta i kod ostalih kreditora. MMF-u, čiji je doprinos u programu zajmova za Grčku u visini 27,2 milijarde eura, nije dopušteno snižavanje kamatnih stopa. "Malo manevarskog prostora ima u bilateralnim zajmovima u sklopu prvog kriznog paketa odobrenog Grčkoj. No, odluka o tome ostaje na članicama eurozone, koje su njezini kreditori", zaključio je Regling. 

Komentirajte prvi

New Report

Close