Nekretninski posao tisućljeća: Nizozemci prije 350 godina dali Manhattan u zamjenu za jedan zabačeni otočić

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

U vrijeme zamjene, Nizozemci su sigurno vjerovali da su postigli dobar posao, a malo njih ih je tada mislilo da će malo selo na otoku Manhattan postati ono što je sada.

Indonezijski otočić Run koji je samo tri kilometra dugačak i kilometar širok bio je prije 350 godina povod sporu između dviju tadašnjih kolonijalnih sila - Nizozemske i Velike Britanije. Spor je na kraju riješen Sporazumom o Bredi 1667. godine, kojim je otok Run Velika Britanija predala Nizozemcima dok su njima Nizozemci dali močvarno područje u Sjevernoj Americi - Manhattan u Novom Amsterdamu. 

Nizozemci su, piše RTL, taj dio svog teritorija u Sjevernoj Americi kupili od Indijanaca, a tada vjerojatno nisu ni sanjali da će Novi Amsterdam, kasnije preimenovan u New York, postati jedan od najvećih gradova najmoćnije zemlje svijeta SAD-a.

Autor Ian Burnet tu zamjenu je opisao kao "nekretninski posao tisućljeća". U vrijeme zamjene, Nizozemci su sigurno vjerovali da su postigli dobar posao, a malo njih ih je tada mislilo da će malo selo na otoku Manhattan postati ono što je sada.

U svojoj priči o otoku Run BBC je ovih dana napisao da je to "zaboravljeni otok koji je nekoć promijenio svijet".

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!