Nekretninski posao tisućljeća: Nizozemci prije 350 godina dali Manhattan u zamjenu za jedan zabačeni otočić

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2017. u 11:20
Foto: Thinkstock

U vrijeme zamjene, Nizozemci su sigurno vjerovali da su postigli dobar posao, a malo njih ih je tada mislilo da će malo selo na otoku Manhattan postati ono što je sada.

Indonezijski otočić Run koji je samo tri kilometra dugačak i kilometar širok bio je prije 350 godina povod sporu između dviju tadašnjih kolonijalnih sila – Nizozemske i Velike Britanije. Spor je na kraju riješen Sporazumom o Bredi 1667. godine, kojim je otok Run Velika Britanija predala Nizozemcima dok su njima Nizozemci dali močvarno područje u Sjevernoj Americi – Manhattan u Novom Amsterdamu. 

Nizozemci su, piše RTL, taj dio svog teritorija u Sjevernoj Americi kupili od Indijanaca, a tada vjerojatno nisu ni sanjali da će Novi Amsterdam, kasnije preimenovan u New York, postati jedan od najvećih gradova najmoćnije zemlje svijeta SAD-a.

Autor Ian Burnet tu zamjenu je opisao kao "nekretninski posao tisućljeća". U vrijeme zamjene, Nizozemci su sigurno vjerovali da su postigli dobar posao, a malo njih ih je tada mislilo da će malo selo na otoku Manhattan postati ono što je sada.

U svojoj priči o otoku Run BBC je ovih dana napisao da je to "zaboravljeni otok koji je nekoć promijenio svijet".

Komentirajte prvi

New Report

Close