Nekad su njihovi dućani bili posvuda, a danas zbog ovih razloga bježe iz BiH

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2017. u 10:04
Foto: Ivica Galović / Pixsell

Usprkos smanjenju broja kineskih imigranata, oni i dalje u BiH ostaju najbrojniji useljenici.

Problemi s oporezivanjem, transparentnošću i birokratskom crvenom trakom smatraju se glavnim uzrocima zatvaranja kineskih biznisa u BiH. Neki smatraju i da je dolazak velikih korporacija i trgovačkih centara istisnuo s tržišta kineske dućane i da se zato Kinezi iseljavaju. 

– Sedam kilometara uz ovu cestu mogla se naći po jedna kineska radnja u svakoj drugoj kući. Bilo je nevjerojatno; Kinezi svuda. Sada svi oni napuštaju Bosnu – kazao je taksist tijekom vožnje iz Buća Potoka do Rajlovca. 

Kako piše Balkan Diskurs, usprkos smanjenju broja kineskih imigranata, oni i dalje u BiH ostaju najbrojniji useljenici. Prošle godine najveći broj trajnih prebivališnih dozvola izdan je Kinezima koji su činili više od 20 posto svih koji su se prijavili za te dozvole. 

– Mnogi od nas, Kineza, dolaze iz pokrajine Zhejiang. Svakih nekoliko mjeseci vraćam se u Kinu da pokupim robu za svoju trgovinu i za druge – rekao je sugovornik iz Wenzhoua.

On je u tridesetim godinama i kaže kako nije razmišljao o tome da se preseli u Bosnu dok se nije oženio svojom suprugom, a njezina je obitelj otvorila kineski dućan u Sarajevu početkom 21. stoljeća.

Kaže kako mnogi Kinezi napuštaju BiH te odlaze u Kinu ili na Tržnicu Arizona u Brčko Distriktu. Uz tešku ekonomsku situaciju u državi, neki Kinezi spominju i da odlaze iz BiH zbog "duga državi" koji je narastao jer se ne znaju "nositi sa zakonima o oporezivanju" u BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close