Neizvjestan tranzit ruskog plina Ukrajinom

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2019. u 21:59
Ukrajinski ministar energetike i okoliša Oleksij OrželjREUTERS

Krajem 2019. istječe važeći ugovor, EU i Ukrajina dogovorili zajedničku politiku.

Kijev bi trebao nastaviti s pripremama za slučaj prekida tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu prema Europi, jer pregovori o novom ugovoru ne daju rezultata, rekao je izvršni direktor ukrajinske Naftogaz Grupe Jurij Vitrenko, komentirajući pregovore o plinu između Ukrajine, Rusije i EU.

U Bruxellesu je naime održana redovna runda konzultacija Ukrajine, Rusije i Europske komisije o uvjetima korištenja ukrajinskog plinsko-transportnog sustava nakon isteka sadašnjeg ugovora između ruskog Gazproma i Naftogaza krajem ove godine.

Vitrenko kaže da su pregovori zapeli i da se Ukrajina mora nastaviti pripremati za slučaj da ne uspiju. “Razdoblje promjene sadašnjeg ugovora istječe…stoga trebamo nastaviti pripreme za prekid tranzita od 1. siječnja”, napisao je.

Ranije je ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao da je Moskva predložila Kijevu privremeno produženje sadašnjeg ugovora o tranzitu plina.

Ukrajinski ministar energetike i okoliša Oleksij Orželj izjavio je da ostaje rizik od nepotpisivanja novog sporazuma. Ugovor o tranzitu ruskog plina kroz Ukrajinu istječe koncem 2019. Orželj je rekao da Kijev podupire stajalište EU-a prema kojemu bi Gazprom rezervirao ukrajinsku tranzitnu infrastrukturu na rok od deset godina, s prosječnih 60 milijardi prostornih metara plina godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close