Neće ih spasiti ni zakašnjelih 3,6 milijuna eura

Autor: Božica Babić , 13. studeni 2015. u 10:14
Otkup mlijeka manji je na godišnjoj razini za 15-ak tisuća tona/Grgur Žučko/PIXSELL

Interventne potpore, kažu u Ministarstvu, treba isplatiti do 30. lipnja 2016., uz uvjet da se do 31. prosinca 2015. u EK dostave kriteriji.

Europska organizacija mljekara (European Milk Board) u srijedu je organizirala dan velikih prosvjeda diljem Europske unije zbog nezadovoljstva zbog nedostatne brige za mljekarski sektor.

Mljekari okupljeni u EMB pozivaju na provedbu programa odgovornog tržišnog ponašanja kako bi se utvrdili instrumenti zaštite i rješavanja posljedica krize u tom sektoru. Dok su mljekari prosvjedovali, zastupnici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta podržali su izvješće potpredsjednice Parlamenta Mairead McGuinness u kojem su ugrađeni i amandmani Marijane Petir. 

 

1,8milijuna

eura pripalo je Hrvatskoj od interventnih 500 mil. eura Europske unije

Ona traži žurno usvajanje zakona na razini Europske unije kojim bi se suzbila nepoštena trgovačka praksa u lancu opskrbe hranom. Bruxelles je u rujnu izdvojio pola milijarde eura kao interventnu mjeru s preporukom da većina tog iznosa završi u sektoru mljekarstva radi ublažavanja krize, podsjeća Petir i navodi da je Hrvatskoj pripalo tek 1,8 milijuna eura.  

"Riječ je o gašenju požara, a ne o trajnom rješenju. U vremenima kad je otkupna cijena litre mlijeka u Hrvatskoj toliko mizerna da proizvođač mora dati tri litre mlijeka da bi kupio litru vode u trgovini proizvođači mlijeka s pravom se pitaju kako će opstati," ističe Petir. Također  proziva ministra Tihomira Jakovinu što nije proveo odluku EK, s obzirom na to da su isplate mogle početi još 17. listopada, a nije ni sektor izvijestio o modelu po kojem će biti realizirana raspodjela interventne potpore.

 U Ministartsvu poljoprivrede potvrđuju da je odobrena potpora od 1,812.363 eura, ali i da na taj europski iznos Vlada iz proračuna još može dodati maksimalno toliki iznos. Ova ciljana potpora, kažu, nije namijenjena samo sektoru mlijeka nego i za svinjogojstvo, goveđe i teleće mesa te ovčje i kozje meso, odnosno svakoj članici ostavljena je mogućnost da odredi lokalne mjere pomoći koristeći kriterije koji moraju biti objektivni, nediskriminirajući te da isplata potpore ne utječe na poremećaj tržišnog natjecanja.  

Potpore je, tvrde, potrebno isplatiti do 30. lipnja 2016., uz uvjet da se do 31. prosinca 2015. u EK dostave korišteni kriteriji i mjere koje su poduzete da se izbjegne poremećaj tržnog natjecanja.  Pronađe li Vlada u proračunu maksimalno mogući iznos i isplati 3,6 milijuna eura do kraja godine, taj je iznos definitivno nedostatan da potakne proizvodnju urušenu u svim segmentima. Otkup mlijeka s obračunom za listopad manji je na godišnjoj razini za 15-ak tisuća tona, a u padu je i klasiranje trupova svih vrsta stoke u klaonicama. Ako isplata bude pomaknuta krajnjem roku, lipnju 2016., za očekivati je još poraznije posljedice.

Komentirajte prvi

New Report

Close